I lördags berättade Corren att tingsrätten ogillade Åtvidabergs kommuns stämningsansökan mot Torpheimer Fastighetssystem AB.
Istället för ett väntat skadestånd för fel i entreprenad och felaktigt utförande på uppemot 13 miljoner kronor dömdes kommunen till att betala motpartens rättegångskostnader om närmare 2, 4 miljoner kronor.
Därtill har kommunen egna kostnader i målet, rättegångskostnader på omkring 2,8 miljoner kronor. Plus en utdömd skola som ska rivas.
Kommunalråden Elisabeth Edlund (S) och Magnus Hesse (M) har haft bråda dagar. Elisabeth Edlund hänvisar till den korta tid som gått sedan domen i fredags och att hon med ett pressat program inte hunnit sätta sig in i alla delar än. Hesse har inte läst domen än.
Under gårdagen var domen uppe för diskussion i den politiska ledningsgruppen. Därefter meddelande kommunen via sin hemsida att. "Kommunen kommer efter samtal med sina advokater att ta ställning till om man ska överklaga domen eller inte."
Magnus Hesse säger:
– Vi är inga jurister, varken vi politiker eller våra tjänstemän. Vi måste ta reda på hur vi ska gå vidare och vad det innebär om vi överklagar.
Både Edlund och Hesse har kunnat följa Långbrottsmålet under förra året genom informationer.
– Vi har haft frågan upp i kommunstyrelsen flera gånger. Det var fråga om förlikning, men vi stod för långt ifrån varandra. De (Torpheimer Fastighetssystem AB, reds amn.) ville ha pengar av oss, hävdar Edlund.
Detsamma uppger förre kommunalrådet Lennart Haraldsson (S), idag ordförande för kommunfullmäktige.
– De ville ha fantasibelopp av oss. Det pratades om 50 miljoner för att vi förstört deras varumärke.
Staffan Tunbrå, juridiskt ombud åt Torpheimer Fastighetssystem, hävdar att uppgifterna är helt fel. Bolaget har inte stämt kommunen och heller inte yrkat på någon ersättning, annat än för sina rättegångskostnader.
– Däremot har vi informerat kommunen om vilka följder kommunens stämningsansökan haft för bolaget. Vi har förlorat kunder. Det har kostat stora pengar.
Staffan Tunbrå står fast vid att bolaget upprepade gånger bett kommunen att dra tillbaka stämningsansökan. Inför ett eventuellt överklagande till Göta hovrätt säger han:
– Vi ser ingen risk i det. Vill kommunen fortsätta galenskaperna så är det upp till den.
Om kommunen väljer att inte gå vidare kvarstår att omgående betala motpartens rättegångskostnader. Beloppet tickar ränta och stiger med 5-6000 kronor per dag.
Hur ska kommunen finansiera kostnaderna?
– Vi får ta ställning till det. Det finns ingen quickfix på hur vi ska lösa det, säger Magnus Hesse.
Får domen konsekvenser för övriga verksamheter, planer ochbudget i kommunen?
– Jag kan inte svara på det i dagsläget, säger Elisabeth Edlund.
Lennart Haraldsson summerar målet:
– Det är lätt att sitta med facit i efterhand. Det känns förbannat onödigt nu, men vi tog fajten på inrådan av våra jurister. Vi fick till oss att vi hade ett bra case och skulle kunna få täckning för våra kostnader. Då fortsatte vi.