Överlevaren Leif: "Alla nere i byn frågar efter honom"

När nymfparakiten Leif kom till världen såg oddsen inte bra ut. Som ensam överlevare tas han nu väl omhand av sin nya familj.

Vad som skulle bli Jeffs eget projekt kom istället att kräva uppbackning från hela familjen.

Vad som skulle bli Jeffs eget projekt kom istället att kräva uppbackning från hela familjen.

Foto: Hanna Walfridsson

Åtvidaberg2021-07-10 11:00

I våras fick familjen Oredsson Tember nya tillskott. När 16-årige Jeff hämtade up två nymfparakiter från deras tidigare ägare fick han dem i ett gammalt flingpaket. De var illa däran. Jeff, som själv haft hand om flera fåglar, var orolig. 

– Jag tror att vi precis räddade två nymfparakiter, sa Jeff till sin mamma Pia.

Men fåglarna var sjuka när de kom till sitt nya hem. Varken Jeff eller hans familj kunde rädda dem. Men innan fågelhonan dog hann hon lämna efter sig fem små ägg. Genom en annons på Facebook fick familjen tag på en äggkläckningsmaskin. Efter tre veckor hördes ett försiktigt skri inifrån ett av äggen. Två dagar senare brast det tunna skalet. Av fem ägg kläcktes tre.

undefined
Vad som skulle bli Jeffs eget projekt kom istället att kräva uppbackning från hela familjen.

För att hålla de små fågelungarna vid liv krävdes mycket omtanke och näring. Med hjälp av pipett och spruta kunde fåglarna matas med välling. Matklockan ringde ofta och högt. Varannan timme. Varje dag. I en månad.

– Det var lite som att leva med småbarn igen, berättar Pia. 

undefined
Ibland undrar Pia om inte Leif känner sig mer besläktad med människor än med andra fåglar. Bäst trivs han när han kryper upp mellan hakan och nyckelbenet på en familjemedlem, även han gärna landar på sin mattes huvud.

Familjen hörde av sig till en kusin som arbetar på Skansen för råd. Ett idogt googlande hjälpte också. Trots detta dog en av fåglarna direkt efter att den hade kläckts. En dag slutade den andra fågeln att äta, då dog även den. Då var det bara Leif kvar.

Vad har varit svårast med att ta hand om Leif?

– Att få honom att överleva. Det gäller också att träna honom rätt från början. Leif behöver lära sig sånt som andra fåglar kan, säger Jeff.

undefined
Leifs kompis Kalle, som är en dvärgpapegoja, är en mästare på att öppna smycken. "Han har nog varit en tjuv tidigare", skrattar Pia.

Familjen Oredsson Tember bor i Åtvidaberg. De har högt i tak, vilket lämnar gott om luftfartsutrymme åt fåglarna. Både dvärgpapegojan Kalle och senegalpapegojan Charlie gillar att breda ut sina färgglada vingar över vardagsrummet. Huset är så stort att fåglarna har fått ett eget rum. Kompisen Kalle har hållit en flygskola för Leif, något som har mött stort intresse i sociala medier, menar Pia. 

– Alla nere i byn frågar efter honom. Det är många barn och ungdomar som är intresserade av att följa hans resa.

Nu har Leif lärt sig att flyga, men han har ännu kvar att bemästra hur han sedan kommer ner. För närvarande går familjen med hov för att plocka ner honom från köksskåp och takbjälkar.

undefined
Först var nymfparakiten Leif skeptisk till hoven, men nu promenerar han rakt in den. När han inte vill testa sina egna vingar, det vill säga.

Idag mår Leif bra och verkar trivas med sin familj, speciellt när han får krypa upp mellan hakan och nyckelbenet på någon av dem.

– Leif har vuxit upp i vår familj. Efter att ha tagit så nära hand om honom betyder han mycket för oss, men han har också fäst sig vid oss, menar Jeff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!