Död utter hittades i trädgård i Åtvidaberg

Under påskhelgen fick Åtvidabergs kommunjägare hämta upp en död utter från en trädgård - för att köra den till polisen.

Sabine Olovsson Andersson, trafikingenjör och kommunjägare Åtvidabergs kommun.

Sabine Olovsson Andersson, trafikingenjör och kommunjägare Åtvidabergs kommun.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-03-30 16:20

På långfredagen klockan 15.20 larmas polisen. Vårens framfart, med smält snö och trädgårdsfix, hade avslöjat ett dött djur. Först var det osäkert vilket sorts mårddjur det var, men senare fastslogs att det var en utter. 

undefined
Uttern är utrotningshotad och tillhör statens vilt.

– Det är speciellt! Uttern är utrotningshotad och vad jag vet har vi inte hämtat någon utter sedan 2018, berättar Sabine Andersson, kommunjägare vid Åtvidabergs kommun. 

Men 2024 blev det dags igen. Uttern hämtades upp av kommunjägarna och kördes till polisen för att därefter skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för undersökning av dödsorsak. 

– Uttern tillhör statens vilt, liksom många andra rovdjur som järv, björn, lo och berguv, och får inte skjutas. De får heller inte grävas ned utan döda djur måste lämnas in till polisen, bland annat för att se så att den inte blivit skjuten, förklarar Sabine. 

undefined
Sabine Olovsson Andersson, trafikingenjör och kommunjägare Åtvidabergs kommun.

Uttern verkar ha legat ett tag, och ännu är det osäkert när den kom dit eller vad som hänt.  Mycket vilt, framför allt hjort, lever i Åtvidaberg och är de skadade lägger de sig ofta i trädgårdarna där de känner sig trygga. Men utter brukar inte ses till, så den kan ha tappat bort sig. 

– Jag är inte jätteförvånad, för vi har mycket vilt i Åtvidaberg, men det kan betyda att vi har ett djur till här. Det är väldigt intressant! Säger  Sabine som kommer följa analysen för att se om någon förklaring ges. 

Döda & skadade vilddjur

Om ett dött eller skadat djur hittas ska polisen eller kommunen kontaktas. 

Om djuret tillhör Statens vilt ska det anmälas och omhändertas av polisen. 

Djur som ej är döda men skadade kan avlivas av kommunjägarna eller rehabiliteras om det i länet finns någon med tillstånd. Kontakata Länsstyrelsen för det senare. 

Källa: Råd om vilda djur | Länsstyrelsen Östergötland (lansstyrelsen.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!