Otursförföljt stall drabbat av sjukdom

Stallet Hästkullen har haft en prövande sommar. I juni brann ett av deras stall ner och nu har en av hästarna drabbats av sjukdomen kvarka, vilket försätter delar av gården i karantän.

Foto: Lise Åserud/Arkivbild

Åtvidaberg2018-08-15 10:00

– Vi har haft det lite motigt, kan man säga.

Ulrika Andersson driver stallet Hästkullen på gården Vrånghult västergård utanför Åtvidaberg tillsammans med sin familj. I tisdags den här veckan diagnostiserades en av stallets hästar med sjukdomen kvarka.

– Vi märkte att hon inte kunde svälja vatten som vanligt. Hon fick penicillin och när veterinärerna undersökte med en kamera i halsen upptäcktes det att hon drabbats av kvarka, säger Ulrika Andersson.

Kvarka är en sjukdom som enbart drabbar hästar och varje år anmäls ungefär 75 fall i Sverige. Symtomen är hög feber, varigt näsflöde, bölder i halsen och förträngningar i luftvägarna som kan orsaka sväljningssvårigheter. Sjukdomen är mycket smittsam och den insjuknade hästen från Hästkullen har nu flyttats till ett annat stall för att undvika att den ska smitta några av de andra hästarna. Kvarka läker med tiden av sig själv och det finns inget annat botemedel än att hästar som drabbas av den kan få febernedsättande mediciner, det har dock inte den drabbade hästen i det här fallet behövt. Veterinärer har nu försatt Hästkullens hästar i karantän i 28 dagar.

– Vi får inte ta med våra hästar till andra stall och hästar som kommer hit får inte åka härifrån, för att minimera riskerna för spridning, säger Ulrika Andersson.

Att hästarna nu måste stanna på gården har inneburit att en del medverkanden på tävlingar har fått ställas in.

– Min dotter skulle ha tävlat i helgen och några andra tjejer som rider ponny skulle också ha tävlat, säger Ulrika Andersson.

Hästkullens ridskola håller dock fortfarande öppet.

– Inga av ridskolehästarna har drabbats så den håller fortfarande öppet. Hästarna som har satts i karantän är unghästar som inte används i skolan.

I juni drabbades Hästkullens förra stall i Falerum, som de var i färd med att flytta ifrån, av en brand där hela ladugården med 30 stallplatser brann ner, alla djur klarade sig dock undan elden.

Läs mer:Stallet brann ner – timmar innan lägret.

Gården har också likt många andra drabbats av sommarens svåra torka och har haft brist på foder.

– Det fattas foder, det gör det. Men nu hoppas vi att regnet som kom nu kan göra att det börjar växa igen, säger Ulrika Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!