– Vi är jätteglada att vi kommer i topp. Det finns ju 290 kommuner i landet, säger skolchef Karl Johan Sjödin nöjt.
Toppnoteringen återfinns i en studie som Lärarnas riksförbund tagit fram. Rapporten ställer frågan: "Vem vill anställa en behörig lärare?"
Här räcker Karl Johan Sjödin utan tvekan upp handen.
– Kompetens är avgörande för om man ska klara sitt läraruppdrag, säger han.
I rapporten listas andelen behöriga lärare i grundskolan. Med 85 procent tar Åtvidaberg första platsen och ligger en bra bit över de 70 procent som är genomsnittet i landet.
Vad är det som gör att Åtvidaberg hamnar i topp?
– Det är många faktorer som bidrar, säger Karl Johan Sjödin och nämner en lojal lärarkår, goda utvecklingsmöjligheter, god arbetsmiljö och ett gott ledarskap.
Barn- och utbildningsutskottets ordförande Joakim Magnussson (C) fyller i:
– Småskaligheten. Vi har korta beslutsvägar och man kan påverka sin egen situation mycket.
Christina Holmén Hägerdal, som är lärare på Alléskolan och ordförande i Lärarnas riksförbund i Åtvidaberg, ger liknande svar. Hon nämner att anställda stannar länge:
– Det är en styrka. Man trivs och vill vara kvar. Vi har god stämning bland elever och kollegor. Vi är också en liten kommun, det är inte så långt till beslut och vi kan vara delaktiga.
I sin rapport presenterar Lärarnas riksförbund förslag om ett extra statsbidrag till huvudmän som har en hög andel behöriga lärare. Orsaken: det kostar mer att driva skolor med behöriga lärare. I rapporten pekar Lärarnas riksförbund på motsatsen och konstaterar: "Genom att anställa obehöriga sparar skolans huvudmän 3,3 miljarder kronor varje år."
– Parallellt med att vi hela tiden pratar om bristen på behöriga lärare så ser vi alltså att man kan tjäna pengar på att välja bort de utbildade lärare som ändå finns, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund och fortsätter:
– Det måste ställas formella krav på att huvudmännen kontinuerligt måste göra stora ansträngningar för att tillsätta lärartjänster med behöriga.
I Åtvidaberg är föresatsen klar:
– Vi vill undvika obehöriga lärare, men kan behöva ta in behöriga lärare i enstaka ämnen de inte har behörighet för. Det kan gälla musik eller teknik, säger Karl Johan Sjödin.
Han ser att en hög andel behöriga lärare har betydelse för helheten.
– Det ger också eleverna bättre förutsättningar och det vill vi värna om.