Ortens historia påminner om Sagan om ringen

Guidade turer i Bersbos koppargruvor berättar en historia om kungabesök, baroner och en ring som bär på en förbannelse.

Carina Jarhall med gamla bilder från gruvan i Bersbo.

Carina Jarhall med gamla bilder från gruvan i Bersbo.

Foto: Lukas Eriksson Melander

Åtvidaberg2023-06-23 15:00

Bara en bit utanför Åtvidaberg finns spåren av en historia som låter som något från en film. Det finns både kopplingar till kungligheter och inslag från Sagan om ringen. Detta lyfter medlemmarna i föreningen Bersbo koppargruvor under sina guidade turer i det lilla samhället i sommar.  

Historien om biskop Brasks ring hör till det som allra mest associerar till JRR Tolkiens klassiska triologi.

– Innan biskop Brask fördrevs från Sverige hann han åka till Bersbo. Väl här så sägs han ha lagt en förbannelse över sin ring och kastat ner den i gruvan, berättar Carina Jarhall som är ordförande i föreningen.

undefined
Även om vädret inte var det bästa så tog turen ungefär en och en halv timme och bestod av ett flertal promenader genom skog och mark.
undefined
Gruvlaven i Bersbo med sin tornliknande konstruktion. Laven fungerade som en överbyggnaden till ett gruvschakt. Här inne transporterade man bland annat upp material från gruvan.

Turen som vi följer med på är den om de två tornen, vilket också är namnet på den andra boken i Sagan om ringen-trilogin. I Bersbo handlar det om den tornliknande gruvlave som står på plats idag och en som brann ned på 1800-talet. Därifrån fortsätter turen till det så kallade kruthuset där berättandet om gruvbyn fortsätter. I det lilla huset är det mörkt och det luktar svavel, här nämns Alfred Nobel och hur kvinnorna hade det i Sverige på 1800-talet.

undefined
Inne i kruthuset i Bersbo finns ingen el, här får man lämna dörren öppen och tända ljus för att kunna se något alls.

Åhörarna får även reda på hur det gick när kung Oscar II var på besök i Bersbo under sent 1800-tal. Bland annat skulle man salutera kungen med sprängmedel och baronen själv skulle snyta sig för att signalera en tändning. Denna historia är en av Carina personliga favoriter.

Det hela avslutas med en promenad till ett kafé i Bersbo där det blir tid för fika och en pratstund.

undefined
"Jag tycker att det är fint hur historien visar att människorna i Bersbo tror på sig själva, jag uppskattar att det inte är så jante hela tiden" säger Carina Jarhall.
undefined
Carina Jarhall guidar i Bersbo.
undefined
Mats Lundberg använde dagen till att röja upp stigarna för att lättare kunna ta sig fram mellan stoppen på turen.

Föreningen har paketerat Bersbos historia på ett sätt som de är stolta över.

– Vi har alltså Sagan om ringen och berättelsen om de två tornen, nu saknas bara konungens återkomst, så det är något som vi måste lösa, säger Carina och skrattar.

Nu hoppas hon att historien ska bli komplett med ett kungligt besök inom en snar framtid.

– Det gills ju såklart som konungens återkomst även om det är en prinsessa. Estelle är ju hertiginna över Östergötland och vi hoppas kunna dra i rätt trådar för att få henne eller någon annan kunglighet hit igen.

undefined
Carina Jarhall berättar att själva gruvlaven ägs av kommunen men att föreningen får använda den. Numera används den bland annat som en plats där man kan förvara historiskt material från gruvan.
undefined
Carina Jarhall med gamla bilder från gruvan i Bersbo.

Sedan några år tillbaka har föreningen hållit i guidade turer på orten, nu har upplägget ändrats lite jämfört med tidigare. 

– Vi har delat upp det i tre olika turer. Det skulle ta alldeles för lång tid att gå igenom allt på en gång.

De valt att planera in sex guidade turer som är öppna för allmänheten under sommaren. Dessa kommer att äga rum under utvalda söndagar och torsdagar. 

Karta: Bersbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!