Ordföranden: "Folk tar inte moraliskt ansvar"

Medvetenheten är inte som den borde vara. Det säger Lennart Haraldsson (S), ordförande i Åtvidabergs renhållning AB.

Lennart Haraldsson (S) hotar med höjda taxor om inte hushållen kan hantera sopsorteringen.

Lennart Haraldsson (S) hotar med höjda taxor om inte hushållen kan hantera sopsorteringen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-05-19 07:00

Han är lätt irriterad, Lennart Haraldsson som nyligen fick information från renhållningsbolaget om att sorteringen av matavfall med grön påse inte gått som planerat i Åtvidaberg.

Många sköter sig, men när hushållens samlade avfall inte går att sortera faller intentionen att Åtvidabergs matavfall skulle bli biogas och biogödsel. Istället bränns matavfallet upp som tidigare.

– Vi visste att det kunde ta viss tid innan det skulle fungera, men så pass illa trodde vi inte att det skulle bli, säger Haraldsson och fortsätter: 

– Folk slänger allt möjligt i sina soptunnor. Pizzakartonger, kläder och lösa sopor. Då fungerar inte sorteringen av gröna påsar. 

Dessutom, lägger han till att uppemot 30 procent av det som läggs i soptunnorna består av förpackningar som inte alls ska läggas i soptunnorna utan tas till återvinningsstation.

– Det kostar för oss alla i förlängningen. Då betalar vi dubbelt för förpackningar som ska återvinnas. Det kan leda till att vi måste höja taxan, säger Haraldsson i ett försök att vara pedagogisk. 

Vad kan Åtvidabergs renhållning göra för att få hushållen att förstå och sortera sitt avfall rätt?

– Jag tror att moroten är att man tjänar pengar på att sköta sig. Vi kommer också att fortsätta med en informationskampanj. 

Varför tror du att så mycket av avfallet hamnar fel?

– Folk tar inte moraliskt ansvar. Se bara hur det ser ut vid återvinningsstationerna, nyligen såg jag att någon ställt soffor vid återvinningen på Långbrott. Folk fattar inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!