Tommy Aarna reagerar omedelbart på ett uttalande av kommunens stabschef, tillika säkerhetsansvarige Mattias Geving.
Efter en insändare om öppen droghandel, mitt i centrum på dagtid, tonade Geving ner den bild som förmedlades. Bland annat uppgavs i insändaren att Åtvidaberg har en knarkhandel "lika öppen som vilken matbutik som helst".
Geving bemötte det med: "Det är inte i den omfattning som insändaren ger sken av".
Det är ett uttalande som Tommy Aarna vill markera emot.
– Det får stå för honom, det kan inte vara kommunens uppfattning, säger Aarna som tycker att uttalandet skickar fel signaler.
Han pekar på en rad faktorer som gör att kommunen borde ta uppgifterna om drogproblem och öppen handel på största allvar:
– Man ska absolut inte tona ner problemen. Vi har problem och måste signalera det.
Han nämner Länsstyrelsens årliga rapport "Narkotikaspår i avloppsvatten och omvärldsbevakning narkotika" som 2020 visade att användandet av cannabis i Åtvidaberg gått ner, medan användandet av amfetamin ökat kraftigt.
– Det handlar om tunga droger. Jämfört med länet ligger vi högt till på amfetamin.
Aarna pekar också på att även om kommunen ligger väl till i trygghetsmätningar, så anger en femtedel att de inte är trygga. Han nämner att den upplevda tryggheten kan minska i kommande mätning, efter allvarliga händelser under året, exempelvis mordet på en ung man i Åtvidaberg i februari.
På sikt ser Tommy Aarna att problemen kan eskalera i Åtvidaberg och uttrycker oro för det. Han nämner situationen i Linköping och dialog med egna partikamrater i Linköping.
– Där får kommunen ta in egna ordningsvakter och ha kameraövervakning.
Vad vill Moderaterna göra för att förebygga problemen?
– Vi måste fortsätta att belysa frågorna på lokal nivå och inte tona ner något. Frågorna måste upp på agendan.
Tommy Aarna har för egen del önskat att få följa med kommunens fältarbetare under ett arbetspass och räknar med att kunna genomföra det under året. Han nämner också att partiet i sitt budgetförslag för 2022 lägger medel på satsningar för unga.
– En del handlar om speciallärare och studie- och yrkesvalsledare. Det handlar om att få alla unga på rätt köl, oavsett vilka förhållanden man kommer ifrån.
– Vi jobbar också med arbetslinjen, bland annat om att få unga att välja andra vägar än kriminalitet.