Efter flera oväder i januari med stormen Malik i slutet av månaden har Södra inventerat stormskador. I Götaland uppskattas drygt två miljoner kubikmeter skog ha blåst ner.
– Resultatet motsvarar våra farhågor. Det är relativt omfattande skador över en stor yta, vilket påverkar såväl Södras som våra medlemmars arbete i skogen framåt, säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog.
Lucas Andersson, områdeschef för verksamhetsområde Åtvidaberg som sträcker sig över delar av flera kommuner; Åtvidaberg, Kinda, Västervik, Valdemarsvik och Linköping, ger samma bild.
– Inventeringen speglar ungefär det jag trodde. Men det finns variationer inom området. Vissa av våra medlemmar har drabbats hårdare, men alla har drabbats på något sätt.
Jämfört med hela Götaland hör verksamhetsområde Åtvidaberg inte till de värst drabbade, men heller inte till de som drabbats minst.
–Man mäter skadorna i ett snitt om m3fub per hektar, ett måttslag som anger kubikmeter fast under bark. I vårt område hamnar vi på kring ca 0,7 m3fub per hektar i snitt. Det är stora skador, men inte som under stormarna Per och Gudrun.
Kan man se något mönster, som att ovädren gått hårdare fram i vissa områden inom ditt verksamhetsområde?
– Nej, jag kan inte se något sådant.
Inom verksamhetsområde Åtvidaberg har Södra ett par 1 000 medlemmar. Efter inventeringen riktar Södra en tydlig uppmaning till samtliga medlemmar.
– Det är viktigt att man som skogsägare omgående inventerar sin skogsfastighet och ser till att den vindfällda skogen tas om hand. Det är den viktigaste åtgärden i skogsskyddsarbetet och kampen mot granbarkborren, säger Olof Hansson och fortsätter:
– Det är en utmaning att hinna hantera en så stor volym skadad skog med bara drygt två månader kvar tills insektssvärmningen startar.
Verksamhetsområde Åtvidaberg är hårt drabbat av granbarkborre. Lucas Andersson jämför skadorna efter januariovädren med granbarkborreskador i sitt område under 2021 och mäter även dessa i fub.
– Under 2021 var det i snitt 1,2 fub per hektar.
Så stormarnas påverkan är mindre än angrepp av granbarkborre 2021?
– Ja.
Hur viktigt är det att vindfällen tas om hand nu?
– Framförallt vindfällda granar riskerar att bli yngelmaterial för granbarkborre. Det är viktigt att fortsätta kampen mot granbarkborre och fortsätta hugga bort den angripa skogen och ta bort vindfällen.