Oense om skälen till massuppsägningarna

Uppfattningarna går isär. Kommunalråden i Åtvidaberg delar inte RTÖG:s (Räddningstjänsten Östra Götaland)  ordförande Mari Hultgrens (S) förklaring till att 23 av 24 brandmän i dag lämnar in sina uppsägningar.

ÅTVIDABERG2017-02-01 08:00

I gårdagens tidning gav Mari Hultgren sin förklaring till att nästan samtliga brandmän i Åtvidaberg säger upp sig. Hon pekade bestämt på det nya avtalet RiB17, som mötts av massiv kritik från deltidsbrandmän i hela landet och som följts av massuppsägningar i flera kommuner.

Mira Wedenberg (M) delar inte Hultgrens uttalande, och får stöd av kommunalrådskollegan Elisabet Edlund (S), om att avtalet är en stor bidragande orsak:

Edlund säger: – Jag delar inte Mari Hultgrens bild. Jag tycker att brandmännen här varit tydliga i våra samtal.

– Brandmännen i Åtvidaberg har framförallt lyft frågor om styrning och ledning, säger Wedenberg och uttrycker viss förvåning över Hultgrens uttalande.

– Jag har upprepade gånger lyft den problematik som brandmännen i Åtvidaberg fört fram, bland annat vid senaste mötet i direktionen.

Hon fortsätter: – Jag har flera gånger sagt att avtalet inte är det främsta skälet, så som det är i Valdemarsvik. Det är klart att brandmännen inte är nöjda med avtalet, det finns väl ingen deltidsbrandman i det här landet som är det.

Mira Wedenberg framhåller den dialog hon och Elisabet Edlund haft med brandmän i Åtvidaberg.

– De vill att det ska funka i RTÖG, de vill veta att de gör ett bra jobb. De tycker att det varit problem länge och jag förstår att de tycker det är tufft att vänta på en djupgående utredning om arbetsmiljö som kommer tar sex till nio månader.

Hon beklagar att situationen leder till uppsägningar.

– Jättetråkigt. Vi har haft en bra dialog, utan arga toner och upprörda känslor. Det har mer varit en uppgivenhet hos brandmännen och det gör mig ledsen.

Mira Wedenberg anser att RTÖG:s politiska ledning måste agera. Det går inte att avvakta åtgärder.

– Vi måste veta att säkerheten är tryggad i Åtvidaberg och säkerställa att vi har en räddningstjänst. Helst ser jag att ledningen i dialog med brandmännen kan komma överens om något som båda parter kan känna sig bekväma med.

Hur ser du på möjligheten att hitta ersättare om brandmännen verkligen lämnar sina tjänster om tre månader?

– Jag tror det är en stor utmaning att ersätta alla dessa med tanke på vad som krävs och vilka kravspecifikationer det finns, för bland annat körkort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!