Obehagliga skorrandet var felsignal: ”Ljudet ska inte låta så”

Första måndagen i mars testades VMA-signalen runt om i landet.
Men i Åtvidaberg var Hesa Fredrik hesare än vanligt. Ett obehagligt skorrande hördes istället, trots att tutan nyligen byttes ut. Nu undersöker också kommunen om fler högtalare ska sättas upp på sikt.

De nya VMA-sändarna hörs inte lika långt som de förra. Nu ska kommunen se över om fler behöver sättas upp i Åtvidaberg.

De nya VMA-sändarna hörs inte lika långt som de förra. Nu ska kommunen se över om fler behöver sättas upp i Åtvidaberg.

Foto: Elina Mattsson

Åtvidaberg2025-03-10 16:00

Nyheten i korthet

  • VMA-signalen i Åtvidaberg, som testades på måndagen, lät obehagligt skorrande trots att tutan nyligen byttes ut.
  • Kommunen undersöker nu om fler högtalare behöver sättas upp, då de nya elektroakustiska tutorna endast har en radie på cirka 400 meter.
  • Ola Arnby, trygghets- och beredskapssamordnare på Åtvidaberg kommun, betonar vikten av ett fungerande utomhusvarningssystem och att alternativa varningsmetoder, som mobiltelefonvarningar, ska ses över.

– Jag var lika förvånad själv, säger Ola Arnryd som är trygghets- och beredskapssamordnare på Åtvidaberg kommun.

Han stod själv uppe vid Centralskolan när signalen ljöd.

– Så som den på kommunhuset lät ska den inte låta. Ljudet ska vara avvikande från den normala ljudbilden, men det ska inte låta som det gjorde under den senaste testsignalen. Det jobbar vi nu på för att åtgärda.

När signalen, som testkörs varje kvartal, inte ljöd i december felanmäldes det av kommunen till Räddningstjänsten som har det övergripande ansvaret för att VMA-sändarna fungerar i länet. Den gamla tryckluftstutan byttes ut, och idag sitter det så kallade elektroakustiska tutor i hela Åtvidaberg istället.

undefined
Ola Arnryd är trygghets- och beredskapssamordnare på Åtvidabergs kommun. "Det är sådant här som vi märker under kvartals-testerna, vi får se var det kan finnas svackor", säger han.

Men den här typen av nya tutor räcker inte lika långt. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, så har dessa bara en radie på ungefär 400 meter.

– Jag gjorde själv lite empiriska försök här i måndags. De nya sändarna är lite lägre i decibel jämfört med de gamla tryckluftshornen, men signalen hörs länge än 400 meter, säger Ola Arnryd.

Samtidigt poängterar han att vind spelar roll, och var man är i Åtvidaberg.

– Åtvidaberg är ju lite kuperat, så det hörs bättre om man är på en höjd och sämre om man är bakom den höjden, säger han och fortsätter:

– I och med att MSB själva säger att det är en radie på 400 meter på de nya sändarna så väcks frågan kring om de vi har i samhället räcker, eller om vi behöver utöka det. 

undefined
Det var den nybytta högtalaren på kommunhuset som gav ifrån sig ett skorrande ljud vid testet den första måndagen i mars.

Idag finns det fyra tutor i Åtvidaberg. En sitter på kommunhuset, en intill bensinstationen i Fågelsången och en vid Oscarsvägen på Åsen. Den sista sitter nära Kopparsvanens äldreboende. 

Kommunen ska nu tillsammans med räddningstjänsten titta vidare på vilka möjligheter som finns idag i Åtvidaberg för att varna allmänheten.

– Vi ska ha ett fungerande utomhusvarningssystem, och då kanske vi måste utöka antalet sändare. Men det finns ju andra sätt att varna medborgarna på också. Det kan vara varningar via mobiltelefon eller liknande, och där måste vi se om mobiltäckningen ska ses över, säger Ola Arnryd och tillägger:

– Det är sådant här som vi märker under kvartalstesterna, vi får se var det kan finnas svackor. Vi har också fått meddelanden från invånare som sagt att de hör eller inte hör signalen, så det tar vi med oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!