Gamla miljösynder gör sig åter påminda i centrala Åtvidaberg. Denna gång handlar det om ett markområde, kallat Kopparkvarnen i och i anslutning till Gropen.
Här vill kommunen göra en ny detaljplan för att kunna ta fram tomtmark för nya attraktiva bostäder centralt i Åtvidaberg.
– Vi vill utveckla området, antingen till bostäder, lokaler eller till parkmiljö, säger kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle.
Markundersökningar från 2015 och 2018 har visat föroreningar i både mark och grundvatten. De har kopplats till tidigare industriverksamheter, från Kopparverket till bland annat kemiindustri i gamla kvarnen samt till en kemtvätt i Gropen.
En ny miljöteknisk markundersökning visar kraftigt förhöjda halter av tungmetaller, som kadmium och bly, men också av arsenik – en halvmetall och välkänt gift.
På två provpunkter – parkeringen som används av Bildningscentrum Facetten och i slänten nedanför Bryggaregatan – har halter av arsenik som överskrider ett akuttoxiskt riktvärde påträffats. Det innebär att den som utsätts för små mängder kan få akuta förgiftningssymtom, som diarré, buksmärta och kräkningar.
– Risken är inte så stor, snarare väldigt liten, säger Rikard Spalle och förklarar:
– Man måste äta av jorden då. Eller om det är väldigt torrt och bilar sladdar runt kan man få i sig av dammet. Det blir hypotetiskt och jag bedömer de riskerna som små.Vi ska inte överdriva detta.
Trots det sätter kommunen in en rad åtgärder.
*I veckan ska informationsskyltar vid grässlänten mellan Gropen och Bryggaregatan samt vid parkeringsplatsen sättas upp. Utbildningsförvaltningen och Bildningscentrum Facetten har informerats om läget. Skolan har fått uppdraget att informera elever och vårdnadshavare.
*Ytterligare provtagningar ska göras, även för att få svar på om det förekommer dioxiner i området.
*Nya grundvattenprover kommer att tas för att få en bättre bild av situationen och om föroreningarna sprids till Håcklasjön.
Är det aktuellt med eventuella avspärrningar i området?
– Vi får se vad nya provtagningar visar.
Kan föroreningarna i området hindra framtida bostäder?
– Nej, det går att sanera. Jag har goda förhoppningar, även om det blir komplext och kan ta tid, säger Rikard Spalle.