Mot slutet av 2019 upptäckte länsstyrelsen PFAS – ett samlingsnamn för en grupp högfluorerade ämnen – i anslutning till kraftstationen mellan Facetten och Håckla.
Upptäckten ledde till omedelbara insatser. Kommunen gav konsultföretaget Structor Miljö Öst i uppdrag att spåra källan.
– Tidigt riktade vi misstankar mot brandstationen, säger kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle.
Den misstanken baserades på PFAS, som tidigare fanns i brandsläckningsskum och som ska ha använts i övningssyfte på brandstationen mellan 1974 och fram till tidigt 1990-tal.
Provtagningar bekräftade misstanken.
– Det var tämligen höga halter i marken, mycket höga halter i dagvattenbrunnar och anmärkningsvärt höga halter i grundvattnet, säger Susanne Karlsson vid Structor som genomfört provtagningarna.
Provtagningar gjordes även på dricksvatten, utan några fynd av PFAS.
PFAS är ett samlingsnamn för cirka 5000 industriellt framställda kemikalier. De sprids lätt i miljön och är extremt långlivade. Vissa av PFAS:erna har skadliga effekter, både för människor och djurs hälsa samt för miljön.
Hur farligt bedömer kommunen att upptäckten av PFAS vid brandstationen är?
– Med tanke på att vi inte funnit något i dricksvattnet bedömer vi inte att det finns några hälsorisker. Men det finns miljö- och spridningsrisk inom räddningstjänstens område, säger Rikard Spalle.
Kommunen går nu vidare med nya undersökningar för att få svar på hur, var och om gifterna sprids. Först därefter kan kommunen ta ställning till eventuella saneringsinsatser eller insatser för att begränsa spridning.
– Fortsättningen beror på vad undersökningarna kommer fram till.
I avvaktan på ytterligare undersökningar gör kommunen omgående vissa insatser. Dessa kopplas till de halter av PFAS som länsstyrelsen fann vid kraftstationen, där vattnet leder vidare till Håcklasjön.
– PFAS kan sprida sig väldigt långväga, säger Susanne Karlsson och uppger att PFAS har påträffats både i ytvatten och i fisk i Håcklasjön, 1,5 kilometer från brandstationen.
Rikard Spalle bedömer inte att det är farligt att bada i sjön, men säger:
– Vi avråder från att äta fisk därifrån. Vi kommer att informera om detta och sätta upp skyltar där.
Idag är PFAS, med vissa undantag, förbjudet att använda i kemiska produkter och varor inom EU. Det förekommer inte längre i brandsläckningsskum.