Nytt besked efter giftlarmet: Ingen akut fara

Ingen akut fara. Det beskedet ger kommunen nu till boende i och runt Göstas park efter sommarens larm om miljögifter.

Efter upptäckten av miljögifter i marken vid Göstas park har kommunen genom konsultföretag genomfört provtagningar i villaträdgårdar och i grödor.  Provsvaren är delvis motstriga jämfört med tidigare provtagningar.

Efter upptäckten av miljögifter i marken vid Göstas park har kommunen genom konsultföretag genomfört provtagningar i villaträdgårdar och i grödor. Provsvaren är delvis motstriga jämfört med tidigare provtagningar.

Foto: Victor Bomgren

Åtvidaberg2021-12-09 16:00

Strax innan midsommar slog kommunen larm.  Provtagningar av mark i och i anslutning till villaområdet Göras park visade på höga halter av tungmetaller och miljögifter. 

Ämnen som bly, kadmium, koppar, men också på PAH:er, polycykliska aromatiska kolväten som bildas vid upphettning eller förbränning av organiska ämnen, hade påträffats. 

Orsaken var känd. Ett 60-tal villor i området hade byggts på ett gammalt okontrollerat avfallsupplag, på blötmarker som tidigare kallades Göstas hål.

Här hade kommunen själv stjälpt av sten, tegel, metall, trämaterial och asfalt mellan 1965 till slutet av 1970-talet. Eftersom området tidvis saknade avspärrningar hade även privatpersoner och företag kunnat dumpa avfall.

När provtagningar på kommunens mark visade föroreningar gick kommunen vidare med en förfrågan till boende i området. Ett 20-tal villaägare sa ja till att låta kommunens konsult provta mark och grönsaker från villaträdgårdar.  Av dessa plockades tio ut för provtagning.

Provsvaren har dröjt. Nu meddelar kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle att kommunen fått ett utkast, som än så länge är arbetsmaterial och inte offentligt. Det analyseras just nu av kommunen, miljökontoret och externa experter.

Några slutsatser:

* Provtagningsresultaten upplevs delvis som motstridiga jämfört med tidigare resultat. Kommunen uppger att det "finns tolkningsutrymme som vi behöver försöka komma till rätta med på bättre sätt".

* För närvarande finns det inga akuta risker för de som bor i området. 

* Analysresultat från de enskilda villatomterna kommer att tas med i en rapport tillsammans med en riskbedömning, för de boende och närboende på villatomterna. 

* Kommunen kommer därefter att kontakta berörda villaägare och informera om eventuella rekommendationer och/eller ytterligare provtagningar eller andra åtgärder i processen.

Även om årstiden inte lockar till odling ger kommunen råd till boende i området inför kommande säsong. 

undefined
Den som planerar för kommande odlingssäsong får råd av kommunen. Bland annat att odla i upphöjda planteringsytor.

* Om man vill odla grödor för konsumtion, rekommenderar vi att odlingen sker i upphöjda planteringsytor. 

* Odla gärna i pallkragar avsedda för odling, det vill säga inte impregnerat virke och byt gärna ut jorden i trädgårdslanden. 

* Använd generella hygienregler – tvätta händerna efter kontakt med jord.

* Ät allsidig kost och varva gärna egenodlade grödor med köpta. Flera metaller finns naturligt i våra vanligaste födoämnen men i olika halter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!