Åtvidabergs bibliotek har genomgått en förändring den senaste tiden. I den tidigare kafeterian har en helt ny ungdomshörna skapats.
– Vi kallar den Bubblan, det är ett bra namn att jobba med. Det kan vara både Skrivarbubblan, Berättarbubblan och Rollspelsbubblan. Det blir vad vi vill, berättar Sebastian Laudon.
Han tillträdde tjänsten som ungdomsbibliotekarie i december och har ägnat den första tiden åt att förbereda och skapa en plats för ungdomar på biblioteket. I Bubblan är det tanken att ungdomar mellan 12 och 20 år ska kunna samlas för att umgås och ta del av litteratur i olika former.
– Ofta när man pratar om litteratur så är det böcker många tänker på. Men egentligen gäller det all form av berättande som till exempel film och tv- spel. Jag vill visa ungdomar att det finns fler sätt att ta del av litteratur än bara genom böcker.
Den största utmaningen är att nå ut till ungdomarna och hitta kanalerna som de använder. I det arbetet tänker han sig framförallt ett samarbete med ungdomsgården 1357 som ligger vägg i vägg. Dessutom är gymnasiebiblioteket integrerat med biblioteket vilket naturligt gör att man når ungdomarna.
– Det känns som att vi har en bra idé och plan för hur vi ska nå ut. Det är en rolig utmaning att hitta aktiviteterna som fungerar och intresserar ungdomar.
För Sebastian har litteraturen varit viktig genom hela livet. Han började att läsa tidigt, men under tonåren blev det mer film och tv-spel. Dessutom spelade han i band och skrev en del låttexter. I tjugoårsåldern började han återigen läsa och har de senaste åren ägnat sig en del åt rollspel digitalt, som är en form av brädspel som han även har skrivit egna världar till.
– Böckerna finns där och det är bra om man kommer till dem. Men det är inte alltid rätt att sätta en bok i handen på någon, då får man hitta andra sätt för att komma i kontakt med litteraturen. Jag tror att jag har det tänket.
För egen del var det inte förrän under föräldraledigheten med andra barnet som Sebastian bestämde sig för att utbilda sig vidare. Efter att ha jobbat på lager under många år ville han utforska mer av litteraturen och började med några mindre kurser. Idag är han litteraturvetare och trivs med att jobba på bibliotek.
– Faktum var att jag hade hört talas om Kulturcentrum och att det är häftiga lokaler här. Det var en av anledningarna till att jag sökte det här jobbet och jag är jättenöjd.
Sebastian har många jobbidéer för framtiden. Han nämner bland annat samarbeten med skolorna, ungdomsgården och bibliotek, men också mer påtagliga saker som olika projekt. Han tänker sig många kortare projekt för att hinna prova sig fram och se vad som blir populärt och inte. En viktig del är också att behålla ungdomarnas intresset och att de ska känna att det händer mycket på biblioteket.
– Hela ungdomskulturen har blivit mer öppensinnad. De är alltid steget före så det gäller att hänga med.
Han beskriver sig själv som vidsynt och inte särskilt begränsad när det gäller vad litteratur är. För honom är det spännande att utforska vad som hör hemma på ett bibliotek och vad som kan tänkas passa in.
– Jag vill jobba progressivt med alla satsningar som har med berättande att göra.
Sebastian är nöjd med starten på biblioteket.
– Det är en fantastisk arbetsgrupp. Jag har svårt att föreställa mig att jobba någon annanstans än här. Besökarna verkar också tycka att det är roligt med någon ny.