I början av året skyltades det om på återvinningscentralen i Korshult. Åtvidabergs renhållnings AB satsade på att underlätta för invånare att sortera sitt avfall för återvinning.
I samband med det skickades en ny broschyr ut till hushållen, en sorteringsguide.
Här finns information om vilket avfall som ska lämnas var, till exempel att matavfall ska läggas i gröna påsar och att restavfall- allt som inte kan återvinnas eller sorteras på annat- ska läggas i försluten påse i sopkärlet hemmavid. I broschyren finns också samlat var förpackningar, farligt avfall och grovsopor som möbler och vitvaror, ska lämnas.
Patrik Ernvin som är platsansvarig i Korshult har varit med och tagit fram broschyren.
– Tanken är att det ska vara lättare att göra rätt, säger han.
Många sköter sig, konstaterar han. Men, inte alla, tillägger han snabbt och berättar att han kort efter att sorteringsguiden delats ut med posten upptäckte många exemplar bland hushållssoporna.
– Varje dag jag var vid omlastningen här såg jag lösa broschyrer.
Patrik Ernvin är lite vass i tonen när han fortsätter:
– Jag tror inte man memorerat hela innehållet och sen slängt dem. Jag hade gärna sett att man har kvar broschyren hemma.
Den som läser broschyren får också info om hur just broschyrer ska sorteras.
– En del har försökt. Man har lagt det bland pappersförpackningarna.
Hur ska den sorteras, om någon inte vill spara den?
– Bland tidningar.
En ny transport av hushållsavfall kommer in till Korshult. Daniel Wåhlin från Renall tömmer ett lass efter en tur på landsbygden. Bland påsar- både gröna och andra- återfinns tidningar, ensilagenät, plastflaskor, konservburkar, en stor mängd post. Och en sorteringsguide.
Johan Gustafsson, vd på Åtvidabergs renhållning AB hade önskat att fler sorterade enligt guiden, så det som kan återvinnas hamnar rätt.
– Enligt renhållningsordningen är man skyldig att sortera. Vi måste jobba långsiktigt och påminna om det.
Enligt Johan Gustafson är en tredjedel av det som hamnar i hushållens sopkärl förpackningar, som skulle sorterats för återvinning. Varje år hanteras 3 000 ton hushållsavfall.
– 1 000 ton av det är förpackningar skulle legat någon annanstans. Idag betalar vi för att bli av med det, säger Gustafsson och drar en slutsats att det finns utrymme för sänkta avgifter om sorteringen ökar.
– Det borde vara ett incitament för att göra rätt, säger han.