Nu startar ny kurs: Så blir du en bättre förälder

Föräldrar ställs inför stora och ibland svårlösta situationer med sina barn. Nu startar Åtvidabergs kommun en utbildning för föräldrar med barn i åldrarna tre till tolv år.

Hur mycket tid ska barnen ha framför skärmarna? Det är en stor fråga för dagens föräldrar.

Hur mycket tid ska barnen ha framför skärmarna? Det är en stor fråga för dagens föräldrar.

Foto: Martina Holmberg / TT

Åtvidaberg2024-01-18 20:30

Utbildningen syftar till att stärka den positiva relationen mellan föräldrar och barn och intresset bland vuxna för att delta har så här långt varit stort enligt Lars Lindberg, enhetschef vid socialtjänstens individ- och familjeteam.

Det är också ett led i att förbättra samarbetet mellan socialtjänst och skola.

– Vi har precis rullat igång det här och tanken är att första gruppen ska vara igång nästa vecka. Vi har hittills fått in ett tiotal intresseanmälningar, men hoppas såklart på fler när vi kommer längre fram. Tanken är att utbildningen ska vara tillgänglig året runt med avbrott under exempelvis sommarledigheten, säger han.

undefined
Lars Lindgren hoppas att den föräldrautbildning som Åtvidabergs kommun nu sjösätter ska locka många att delta. "Vi siktar på att hålla igång detta året runt", säger han.

Det är flera frågeställningar som kommer att tas upp under de träffar som är planerade, där varje grupp kommer att samlas vid sammanlagt fyra tillfällen plus ett uppföljningsmöte. 

Utbildningen leds av tre behandlare från öppenvården i Åtvidaberg, tillsammans med en lärare från skolan.

– De genomgår nu den utbildning som krävs. Det handlar om en digital kurs som Karolinska institutet i Stockholm tillhandahåller. Samtidigt ska man veta att vår personal här i Åtvidaberg är van vid att hantera många av de frågeställningar som föräldrar och barn ställs inför i det vardagliga livet. De har en bred erfarenhet från detta område sedan tidigare.

Dagens småbarnsföräldrar ställs många gånger inför stora och ibland svårlösta situationer, menar Lars Lindberg. Han hoppas att utbildningen som kommunen tillhandahåller, helt kostnadsfritt, ska vara en hjälp på vägen.

– Livspusslet kan vara svårt att få ihop. Det är många saker och göranden som ska klämmas in under den vakna delen av dygnet. Det handlar om att försöka hitta en väg framåt som passar bäst. Alla familjer är inte stöpta i samma form. Det funkar olika beroende på hur individerna vill leva sina liv.

Utbildningen kommer att behandla en rad frågeställningar där kursdeltagarna bland annat kommer att diskutera ett flertal skilda ämnen varvat med praktiska övningar och filmvisningar.

Lindberg lyfter fram ett exempel som man som förälder bör tänka på:

– Att våga vara förälder. Att man för barnens talan och att man sätter gränser. Rutiner och gränser. Våga ta konflikter. Våga förklara. 

– För de allra flesta som växer upp går det väldigt bra, men märker man att en ung person håller på att snubbla in på fel väg måste man agera direkt. Så tidigt som möjligt. Sök hjälp om det känns nödvändigt.

undefined
Rörelse och hälsa är viktigt i unga år, för att minska stillasittandet. Men det måste ske på barnens villkor, inte föräldrarnas, menar Lars Lindberg.

Att ge specifik tid till barnen i vardagen är också av stor vikt.

– Det ska vara tid som oavkortat används till att hålla hundra procent fokus på de unga familjemedlemmarna. Det varierar naturligtvis, men säg minst 15 minuter per dag.

Barnens tid framför datorn, paddan eller tillsammans med mobilen är en annan punkt som kommer att beröras under utbildningen.

Lars Lindberg menar att det allra viktigaste är att föräldrarna intresserar sig och tar reda på vad barnen tittar på, vilka sajter de besöker och vilka spel de spelar.

– Att diskutera fast skärmtid kan vara svårt. Det är olika från barn till barn. Det gäller att hitta en slags medelväg som passar bäst.

Rörelse och god hälsa är ämnen som alltmer diskuteras när det handlar om ungas uppväxt.

– Det går hand i hand. Som vuxen bör man uppmuntra till fysiska aktiviteter. Men det får inte bli tvingande. Det måste vara på barnens villkor. Det är deras intresse som ska styra, inte föräldrarnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!