Åsa Merving (M) reagerar på att en förvaltningschef tecknat avtal – utan att först fråga politiken om den merkostnad som det helt saknas beslut för.
Nu väntas kommunstyrelsen och fullmäktige i efterhand godkänna fördyringar: en post om drygt 100 000 kronor för "oförutsett" och 300 000 kronor mer till entreprenören som fått uppdraget.
– Vad ska man med oss politiker till om vi ska godkänna beslut i efterhand?, frågar sig Åsa Merving.
Hon är kritisk och har markerat sin ställning när planerings- och ekonomiutskottet nyligen fick ärendet på sitt bord.
– Jag vet inte om vi kan gå med på det här, säger hon.
Förklara varför!
– Man kan jämföra det med att sitta i styrelsen i ett bolag. Om en vd får en budget på 2,5 miljoner kronor och drar över och tecknar avtal på 2,9, då kan man inte få ett ja från styrelsen efteråt.
Åsa Merving påpekar att hon inte har något emot att Kopparvallen får nytt konstgräs. Hon förstår också att det kan finnas skäl till att bytet, som skulle gjorts under 2024, blivit dyrare.
På vilket sätt skulle det hanterats?
– När man som tjänsteperson ser att det blir dyrare, då måste man få godkänt från politiken innan man skriver under avtal.
Åsa Merving sa i planerings- och ekonomiutskottet, som förbereder ärenden åt kommunstyrelsen, nej till att godkänna fördyringen.
Kommunens tekniske chef Kristina Cleber tar på sig missen.
Det var hon som signerade avtalet utan att ha täckning för fördyringen i den investeringsbudget, som fullmäktige beslutat om.
– Det var fel, det var en engångshändelse. Det gick för snabbt och det har vi varit öppna med. Det är därför vi går upp med det för beslut, säger hon.
Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) är beredd att säga ja till de extra kostnaderna i efterhand.
Finns det något alternativ?
– Det skulle vara att häva avtalet, men det skulle få för stora konsekvenser. Det skulle kunna bli något rättsligt.
Han säger att både kommundirektör Linda Ljungqvist och Kristina Cleber bett om ursäkt till både majoriteten och oppositionen.
– De är sorgsna över det här misstaget.
Joakim Magnusson tillägger att konstgräset behöver bytas.
– Det är en investering för föreningslivet och en förutsättning för att man ska kunna spela fotboll.
Beslut väntas i kommunstyrelsen senare i mars och i fullmäktige i april.