Det sveper en ljum vind över den röda bron, den nya porten till Åtvidaberg när Gustaf Adelswärd, som driver Baroniet Adelswärd AB och Ronny Mårtensson, vd i Åtvidaberg sparbank, tar några symboliska kliv för Åtvidaberg.
Som två gamla trogna parhästar vill de åter dra ett lass för utveckling. Också bygga nya broar som för Åtvidaberg in i framtiden som en modern och attraktiv ort och kommun.
De har dragit förut. Den minnesgode kan gå tillbaka till 2004.
Tog i
Då skrev Gustaf Adelswärd och Ronny Mårtensson en debattartikel i Corren som fick rubriken: "13000 åtvidabergare år 2015".
– Det är inte försent än, säger Gustaf Adelswärd.
Det följs av ett ursäktande leende över ett kanske orealistiskt mål. Siffran 13000 var högt satt och krävde 2004 en befolkningsökning till 2015 på omkring 900 personer. Istället har befolkningen minskat, vid halvårsskiftet räknades åtvidabergarna till 11465 stycken.
– Det har varit en fallande tendens, men den har brutits. Vi har fortfarande en stor möjlighet att öka invånartalet, säger Ronny Mårtensson.
Hyggligt bra
De vill fokusera på förbättringar sedan 2004. Då: grava bekymmer i kommunens ekonomi, år av politisk oreda, brister i tillväxt och lönsamhet inom näringslivet och en mental inställning som inte ledde framåt.
– Åtvidaberg av idag är hyggligt bra, säger Ronny Mårtensson.
– Jobbet nu är att göra något bra ännu bättre, tillägger Gustaf Adelswärd.
De vill inte blunda för att det finns problem, men väljer att kalla dem för utmaningar. De vill beskriva nuläget utifrån en positiv utveckling inom flera områden.
Ökat
En del är näringslivet.
– Det småskaliga näringslivet är synnerligen livskraftigt, säger Ronny Mårtensson.
Han ger några exempel.
*På åtta år har antalet aktiebolag ökat med 50 stycken. Uppgår till 300 idag.
*På tio år har aktiebolagen tillsammans ökat sina anställda med 367 personer.
Dra nytta
Närheten till Linköping är en förutsättning för utveckling.
– Åtvidaberg har ingen anledning att krympa. Vi är nära ett urbaniseringscentrum som Linköping. Det finns jättestora möjligheter att dra nytta av Linköping. Jag tror det krävs en mental inställning där vi är en del av Linköping, säger Ronny Mårtensson.
Avstamp
Tillsammans blickar de bakåt och framåt under den tionde entreprenörsdagen den 7 november. Under dagen som fått namnet "Avstamp" följer bland annat en nulägesbeskrivning, en parallell till bruksorten Fagersta, en paneldebatt och avslutande gruppdiskussion som ett underlag för ett långsiktigt utvecklingsarbete där näringsliv, politiker, kommunala tjänstemän och allmänhet inbjuds att delta.
Kostymen
Målet är fler åtvidabergare.
– Då kan vi ha ett större utbud av kultur, handel och service. Vi behöver vara fler för att ha råd med exempelvis en simhall och fler skolor. Vi behöver bättre skatteintäkter, säger Gustaf Adelswärd.
Ronny Mårtensson uttrycker sig bildligt.
– Delar av Åtvidabergs kostym är lite för stor idag. Den behöver fyllas ut och kommer passa bättre med fler åtvidabergare.