Ny utbildning med praktik på plats ger chans till jobb

Åtvidabergshus, Arbetsförmedlingen och Lernia bygg i Västervik har tillsammans snickrat ihop en ny rekryteringsutbildning till trähusarbetare/prefabsnickare. Praktiken läggs på Åtvidaberghus som lockar med jobb.

HR-chef Karin Waller har förhoppningar om att hitta ny personal till Åtvidabergshus genom en  ny rekryteringsutbildning, i samarbete med Arbetsförmedlingen och Lernia i Västervik.

HR-chef Karin Waller har förhoppningar om att hitta ny personal till Åtvidabergshus genom en ny rekryteringsutbildning, i samarbete med Arbetsförmedlingen och Lernia i Västervik.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-01-30 16:00

Åtvidabergshus, som tillverkar bland annat väggblock till småhus och flerfamiljshus, takstolar, takkassetter samt utfackningsväggar har idag 126 anställda, men plats och behov av fler.

–Just nu skulle vi kunna anställa tio trähusarbetare och prefabsnickare till i alla fall, säger Karin Waller, HR-chef på Åtvidabergshus. 

Ett färskt samarbete med Arbetsförmedlingen och Lernia bygg i Västervik kan vara en väg till rekrytering. 

– Tillsammans har vi skräddarsytt en utbildning på 20 veckor, berättar Karin Waller. 

Lernia i Västervik står för både teori och viss praktisk utbildning under de första tio veckorna.  

– Viss del av teorin kan man göra hemifrån.

undefined
Åtvidabergshus har idag 126 anställda, men plats för runt tio fler.

Efter tio veckor tar Åtvidabergshus emot kursdeltagarna på en tio veckor lång praktik. 

– Då får man rotera bland våra nio olika avdelningar för att få lära sig alla moment hos oss. 

– Till exempel får man vara på väggavdelningen, där vi gör stommar till väggar, insidor till väggar, drar elrör, isolerar, sätter gips, panel, fönster och fönsterdörrar. En annan avdelning är bjälklagsavdelningen, där man gör golv och tak. Man kommer under kursen att lära sig på alla våra avdelningar. 

Utbildningen riktar sig till arbetsökande, som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och som är intresserade av att arbeta med att bygga husstommar.

– Vi tänker att de som söker kan bo i ett utvidgat område, i Linköping, Västervik och Åtvidaberg. Man får vara beredd att pendla under utbildningen, men man kanske vill flytta till Åtvidaberg efteråt, säger Karin Waller och tillägger att Arbetsförmedlingen kan ge möjlighet till reseersättning under utbildningen.

undefined
HR-chef Karin Waller har förhoppningar om att hitta ny personal till Åtvidabergshus genom en ny rekryteringsutbildning, i samarbete med Arbetsförmedlingen och Lernia i Västervik.

Efter avslutad utbildning finns chans till jobb. 

– Vi hoppas att så många som möjligt söker utbildningen och att vi får ett gäng som kommer till oss på praktik. Vi vill kunna anställa så många som möjligt. 

Vad krävs av den som vill bli trähusarbetare?

– Att vara händig, praktisk, att man är driven och vill lära sig. Det är också viktigt att man har god fysik och orkar. Det är ett fysiskt jobb, där man går och står, använder spikpistoler och bär virke och gips. 

 I en första omgång finns nio platser. Karin Waller uttrycker förhoppning om att rekryteringsutbildningen kan bli återkommande. 

Den första kursen beräknar starta i mars. Sista dag för ansökan är den 20 februari.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!