Alldeles före midsommar förra året slog kommunen larm.
Den gamla avfallstippen i, Göstas hål som under 1980-talet blev Göstas park med 60-talet villor, visade sig gömma gamla miljösynder.
Här hade kommunen, privatpersoner och företag mellan 1965 till slutet av 1970-talet dumpat diverse avfall; som sten, tegel, metall, trä och asfalt. Uppgifter pekar också på bilvrak. Under en period skedde dumpningen okontrollerat och området saknade avspärrningar.
När kommunen under 2020 ville sälja den före detta förskolan i området gjordes provtagningar på mark och grundvatten i anslutning till förskolan.
Det visade på höga halter av tungmetaller, som bly, kadmium, koppar, men också på PAH:er, polycykliska aromatiska kolväten som bildas vid upphettning eller förbränning av organiska ämnen.
Samtidigt gav kommunen besked om att det skulle göras ytterligare utredningar i området. Bland annat för att få svar på föreningarnas utbredning och farlighet.
Kommunen tog kontakt med 60-talet villaägare i området. Omkring 25 anmälde intresse för provtagning på sina tomter och grödor. Av dessa plockades tio ut för kompletterande undersökning. I slutet av augusti förra året gjordes provtagning av växter och jord på de enskilda tomterna.
Slutrapporten från konsultföretaget Afry har dröjt.
I december förra året uppgav kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle att han fått ett första utkast från Afry. Det bedömdes vara arbetsmaterial och inte offentligt. Materialet skulle analyseras vidare av kommunen, miljökontoret och externa experter.
Samtidigt gav kommunen lugnade besked: "För närvarande finns det inga akuta risker för de som bor i området."
Under februari har vi åter ställt frågor om slutrapporten. Rikard Spalle har hänvisat till att underlaget varit svårtolkat och att kommunen bearbetat rapporten tillsammans med sin konsult.
Under tisdagen fanns inte någon rapport diarieförd. Mattias Geving, stabschef på kommunledningsförvaltningen svarade att "Vad gäller AFRY:s rapport så görs det fortfarande ändringar i den - så den har inte fått sin slutliga form ännu."
Bara ett par timmar efter att vi under onsdagen gjort en formell begäran om slutrapporten, diariefördes handlingen och slutrapporten blev offentlig.
Det är en omfattande rapport, med bakgrundsfakta, beskrivning av metoder för provtagning och modell för hur spridda mätresultat ska analyseras för att ge en rättvis bild och riskklassificering för hela området.
Med rapporten följer också över 150 sidor analysresultat.
Rapporten visar bland annat:
*Sex av 38 jordprover, både ytligt (ner till 30 cm) och djupt (mellan 50-65 cm), visar halter av arsenik över gränsvärde.
*Två av åtta provtagna grödor i befintlig jord (pepparrot, rabarber, plommon och salladsblad) visar förekomst av arsenik över tolerabelt dagligt intag. De två grödorna är rabarber och salladsblad.
*Det har även uppmätts detekterbara (påvisbara) halter av andra metaller, samt PAH:er i så låga halter att det understiger gränsen för tolerabelt dagligt intag.
I rapporten summeras samtliga provtagningar i området. En sammanvägning av föroreningarnas farlighet, föroreningsnivå, spridningsförutsättningar samt känslighet och skyddsvärde, motiverar enligt rapporten riskklass 2, som står för stor risk.
En samlad riskbedömning för avfallsupplaget enligt MIFO, Metodik för Inventering av Förorenade Områden, är att:
* Föroreningarnas farlighet bedöms som mycket hög.
*Föroreningsnivån i mark bedöms som måttlig till hög.
*Spridningsförutsättningarna i mark och grundvatten bedöms som stora.
*Spridningsförutsättningar till ytvatten (sjön Ören fem km bort) bedöms som små.
* Känsligheten för mark och grundvatten bedöms som mycket stor.
Samhällsbyggnadschefen Rikard Spalle hänvisar för ytterligare information och slutsatser till en presskonferens nästa vecka, men säger:
– Vi ser inte någon anledning till oro med det vi vet idag. Men vi vill få en mer heltäckande bild för att få en bättre uppfattning av hela situationen.
Han fortsätter:
– Vi rekommenderar fortsatta undersökningar och ser gärna att fler tomtägare ger sitt tillstånd till det.
Boende i området ska i dagarna ha fått brev från kommunen med allmän information. De villaägare som fått jord och grödor provtagna har fått mera riktad information.