Ny matvagn i Gropen - börjar likna en foodcourt

Under fredagen öppnade Åtvidabergs första sushi-vagn i Gropen där det sedan tidigare även finns en vagn med asiatisk mat.

Sanjay har mångårig erfarenhet av det japanska köket.

Sanjay har mångårig erfarenhet av det japanska köket.

Foto: Johan Nicklasson

Åtvidaberg2020-11-07 12:00

Det är fredag lunch och i Gropen sprids matdoft från den matvagn som har sålt asiatisk lunchmat det senaste året. Samtidigt, i en annan vagn, är Sanjay Kumara Perera i full färd med att skära upp rå fisk och att förbereda för kvällens öppning av Åtvidabergs första sushi-vagn. 

– Det är lite nervöst men mest roligt, säger han om nyetableringen.

Under intervjun tittar flera förbipasserande nyfiket in i vagnen och frågar om datum och tid för öppning.

– Just idag, på öppningsdagen, öppnar vi 17.30 men sedan kommer vi att ha öppet även på lunchen, säger Sanjay.

Han kommer ursprungligen från Sri Lanka men har även arbetat i Italien, Japan, Örebro och Stockholm. Det var i Stockholm som han upptäckte intresset och marknaden för matvagnar.

– Först var jag inne på att öppna en restaurang men jag tror att en vagn passar mig och Åtvidaberg bättre.

undefined
Sanjay Kumara Perera utanför Åtvidabergs första sushi-vagn.

Sanjay berättar att han jobbat som kock på Hilton i Colombo i Sri Lanka, men att han lämnade landet på grund av inbördeskriget. Han hamnade i Japan där intresset för det japanska köket i allmänhet och för sushi i synnerhet föddes. 

– Jag har jobbat med mat i 30 år och med japansk mat i 13 år.

Efter att ha arbetat några år i Sverige föddes idén att starta en egen verksamhet. Sanjay kände att hans begränsade svenska var ett hinder vid ansökningar av tillstånd, marknadsundersökningar och myndigheterskontakter. Därför letade han efter någon som kunde hjälpa honom vid eventuella språkförbistringar. 

Via en googling kom han i kontakt med Ideella föreningen Sri Lanka i Åtvidaberg där Jenny Wall såg att det skulle kunna finnas en marknad för sushi i Åtvidaberg och därför lovade hon att hjälpa honom.

– Min kontakt med Sanjay handlar bara om etableringshjälp och har egentligen ingenting med föreningen att göra, annat än att det var så han kom i kontakt med Åtvidaberg, säger Jenny.

Sanjay talar entusiastiskt om sushi och är förhoppningsfull inför öppningen. 

– Jag har redan ett tiotal beställningar trots att det är flera timmar kvar innan jag öppnar.

Hur ser du på konkurrensen från andra vagnar på området?

– Vi erbjuder olika typer av mat och jag tror bara att det är bra om utbudet breddas, menar han.

Thay Le Van som sedan ett år tillbaka har funnits i Gropen med sin Asian Food-vagn håller med och ser inte sushi-vagnen som en konkurrent utan snarare som ett komplement.

– Det vore kul om ännu fler vagnar hittar hit, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!