Ny bok om gayikon med rötter i Åtvid

Viveka Adelswärds biografi Jacques d'Adelswärd Fersen som gavs ut 2014 har nu fått en fransk efterföljare.

Inramad. Jacques d'Adelswärd Fersen inom glas och ram omgiven av Curie Adelswärd, som målat porträttet och Viveka Adelswärd som skrivit om Jacques liv.

Inramad. Jacques d'Adelswärd Fersen inom glas och ram omgiven av Curie Adelswärd, som målat porträttet och Viveka Adelswärd som skrivit om Jacques liv.

Foto: Privat

ÅTVIDABERG2018-02-27 11:41

Det var i kritikerosade "Alltför adlig, alltför rik, alltför lättjefull: Jacques d'Adelswärd Fersen" som Viveka Adelswärd berättade om Jacques d'Adelswärd, som tillhörde den franska grenen av släkten Adelswärd.

Farfars far Göran Axel Adelswärd som var född på Adelsnäs, hade tillfångatagits under Napeoleonkrigen och satts i förvar i franska Lorraine.

– Han trivdes bra i Lorraine och träffade där sin blivande hustru, berättar Viveka Adelswärd.

Berättelsen om Jacques börjar vid hans födelse 1880 i Paris och varar fram till 1923, då han tog sitt liv med en överdos kokain på ön Capri.

– Jag skrev för en svensk publik, säger Viveka Adelswärd och delar med sig av några stycken ur Jacques d'Adelswärds liv.

Han var en dandy i början av 1900-talet, en aristokrat och lovande poet, därtill vacker, begåvad, förmögen och homosexuell. 1903 åtalades och dömdes han för förförelse av minderåriga.

– Det var en enorm skandal. Det skrevs spaltmeter om det, berättar Viveka Adelswärd.

Skandalen förde Jacques d'Adelswärd till Capri, som vid tiden runt 1900-talets början var mera tillåtande i attityden mot homosexualitet. Där lät Jacques d'Adelswärd bygga Villa Lysis och bosatte sig på ön med sin pojkvän.

– Han var en allmänt spännande person. Och är än i dag, som en slags bögikon.

Viveka Adelswärd berättar att hon besökt Jacques d'Adelswärds grav på Capri vid två tillfällen.

– Vid bägge tillfällena låg det blommor på graven. I ett kapell lämnar människor fortfarande hälsningar till Jacques i en gästbok.

När biografin om Jacques d'Adelswärd släpptes 2014 följdes det med intresse av en fransk författare, kulturpersonlighet och namne, Jacques Perot som på mödernet är släkt med Jacques d'Adelswärd.

– Han var här i Sverige när den svenska versionen släpptes och var då ledsen över att inte kunna läsa den. Men det kunde han snart sedan boken översatts till franska.

Jacques Perot har gått vidare med Jacques d'Adelswärds liv och återger mer av intresse för den franska publiken, med mera fokus på tiden i Paris.

I veckan som gick släpptes "Jacques d'Adelswärd Fersen- L`insoumis de Capri" signerad både Viveka Adelswärd och Jacques Perot under en mycket välbesökt tillställning på Svenska Klubben på Rue de Rivoli i Paris.

Viveka Adelswärd var på plats tillsammans med svärdottern och konstnären Curie Adelswärd, som står bakom porträttet på bokens omslag. Den välkammande mannen bär mörk kostym, med mörkt röd slips och vit nejlika på kavajslaget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!