Ny badplats i skyddsområde

Ska kommunen öppna det populära Örnbadet igen?

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-02-28 11:08

– Nej, nej, vi har vår vattentäkt med vattenskyddsområde där, säger Pär Ericsson, vd för Åtvidabergs vatten AB.

Han är inte förvånad över frågan. Sedan trafiksskyltar med bland annat symbolen badplats nyligen satts upp vid riksväg 35 har många undrat.

Också Corren har fått frågor: ”Ska kommunen öppna Örnbadet? Är det för att ersätta Bysjöbadet? Måste kommunen måste stänga badet vid Bysjön nu när det byggs villor där?”

Men det är inte kommunen som står bakom skylten. Det är inte gamla Örnbadet, som lades ner som kommunalt bad för bra många år sedan, som ska återöppnas. Inte heller Bysjöbadet ska stängas.

Det är markägarna till Åtvidstorp som ansökt om och fått Trafikverkets godkännande för vägskyltar vid rikväg 35.

– Vi tänker öppna ett bad vid Ören. Det är mindre sandstrand som vi tänker göra i ordning och som kommer kunna användas i begränsad omfattning, säger Peter Nilsson.

Han är en av delägarna i en trio som 2009 köpte Åtvidstorp, om 60 hektar mark och lika mycket vatten, av kommunen.

Nu vill markägarna gå vidare med utvecklingsplaner för området. Målet är en stugby med 20-talet stugor.

Badplatsen öppnas som ett led i marknadsföring av området och för den begränsade uthyrning av stugor (två färdigställda i ett bygglov som omfattar fem stugor).

– Det kommer finnas viss möjlighet att parkera, säger Peter Nilsson.

Pär Ericsson på Åtvidabergs vatten AB uppskattar inte att det öppnas en badplats i det som utgör den primära skyddszonen för vattentäkten och att det kommer finnas parkeringsplatser i anslutning till ett bad.

Kommunen stängde Örnbadet för att skydda sin vattentäkt i området. Idag är det möjligt att bada vid gamla Örnbadet, men det är ett naturbad alldeles utan skötsel av kommunen.

Det finns heller inte parkeringsplatser i anslutning till badet, som tidigare.

– Vi har fått stängsla in det området för att folk bröt mot parkeringsförbudet, säger Pär Ericsson.

Pär Ericsson menar att vattenskyddsområdet, som är till för att säkra kommunens vattenförsörjningen, måste respekteras och åtföljas. Han ser risker med ytterligare trafik i och i anslutning till vattenskyddsområdet. Peter Nilsson säger att han som markägare inte har några som helst avsikter annat än att följa de regler och restriktioner som finns för vattenskyddsområdet.

– Vi kommer också att sätta upp en informationsskylt vid infarten till området och jag förutsätter att de som kommer hit följer anvisningarna.

Vattenskyddsområde

Sjön Ören som ligger intill riksväg 35 strax norr om Åtvidaberg ingår i ett vattenskyddsområde.

Kommunens grundvattentäkt i området ger dricksvatten åt knappt 10 000 personer i Åtvidaberg, Grebo, Björsäter och Forsaström.

Sjön Ören ingår i vattenskyddsområdet dels för att grundvattentäkten delvis påverkas av att sjövatten och dels för att sjön vid behov ska kunna användas som reservvattentäkt.

I skyddsområdet finns regler som ska motverka föroreningar genom exempelvis utsläpp och akuta olyckshändelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om