Regnet hänger i luften när Gudrun Friström låser upp grindarna till området i Folkparken som tidigare var vikt för minigolfbanan. Nu har det även blivit en plats för odlingsentusiaster.
Ett medborgarförslag om en gemensamhetsodling inspirerade Gudrun.
– Jag ringde några vänner och vi började dra i lite trådar.
Att få till en odlingsplats tog tid. Framförallt var det en utmaning att hitta en lättillgänglig plats som var tillräckligt stor. I april kom erbjudandet att använda den tomma del av Folkparken som uppstod när minigolfbanan byggdes om. Gudrun tyckte platsen kändes helt rätt.
– Det är så centralt det kan bli. Hit kan de flesta ta sig och det är en naturlig samlingspunkt. När vi håller på här är det många som ser oss och frågar vad vi gör. Det tycker jag är jätteroligt.
Nu har de grundat föreningen Odla för livet som består av ett 30-tal medlemmar. Via Facebook försökte gruppen göra Åtvidabergarna uppmärksamma på det nya initiativet. Eftersom det inte finns någon direkt ekonomi i projektet försöker de få tag i saker kostnadsfritt. Många gånger får de sådant som folk inte längre behöver.
– Vi tar emot allt från ris till våra hügelbäddar, till plankorör att kunna bygga odlingsbäddar.
Början av sommaren bjöd på en rejäl utmaning eftersom det blev väldigt hett. Då det inte fanns vatten att tillgå på plats var det uteslutet att odla. Därefter kom regnet och en ganska kall sommar. Men gruppen har hållit modet uppe och från mitten av september sågs de fyra söndagar på raken för att fixa och bygga odlingsbäddar. Nu finns pallkragar och en kompost på plats.
– Helst vill vi ju odla både ätbart och blommor för pollinatörerna. Det beror lite på vad vi får tag i.
Trots att hösten och snart vintern är här tvekar inte Gudrun och gänget att hålla igång odlingen.
– Vi ska prova att kallså i år vilket är jättespännande. Vitlök kan man odla året runt, med fördel under hösten, så nog ska vi få något i marken i år!
De engagerade i Odla för livet är från 30 år och uppåt. Gudrun, som är ordförande, tillhör de äldre. Hon uppskattar åldersskillnaderna I gänget.
– Det är roligt eftersom vi samlas kring ett gemensamt intresse. Här får vi byta erfarenheter och lära oss nya saker.
Men hon hoppas på fler medlemmar.
– Hos oss är alla välkomna så länge man följer stadgarna. Vi fokuserar på hållbarhet, cirkulär ekonomi, miljöansvar och allas lika värde.