Omkring 25 000 passager görs till återvinningscentralen i Korshult varje år. Utöver öppettiderna på dagtid har det varit kvällsöppet en kväll i veckan, samt en lördag i månaden. Som vi har berättat tidigare kommer öppettiderna att utökas, och nu är det alltså dags. Från och med på måndag kommer anläggningen att hålla kvällsöppet fram till klockan 18 på både tisdagar och torsdagar. Dessutom kommer det att vara öppet på lördagar jämna veckor fram till klockan 15.
– Vi vill öka servicen för de som utnyttjar återvinningscentralen. Jag tittade på statistiken och det var dubbelt så många besök mellan klockan 17 och 18, jämfört med mellan 18 och 19. Därför har vi valt att hålla öppet fram till 18 under två kvällar i veckan istället för en kväll till 19, säger Patrik Kristoffersson på Åtvidabergs Renhållning AB.
Förutom ändring av öppettiderna kommer containrarna på avfallsrampen att byta plats med varandra. Det görs för att få fler att kasta det som går att återvinna på rätt ställe.
– Containrarna som kommer först är till för sådant som går att återvinna, såsom wellpapp och plast. Sedan kommer containrarna för det som ska förbrännas, såsom trä och möbler. Sist ut får man slänga det som ska deponeras, exempelvis betong och isolering, säger Patrik Kristoffersson.
Det som slängs allra mest på Korshult är trä. Uppskattningsvis byts träcontainern ut minst en gång varje dag. Totalt finns ett tjugotal containrar på området som lastbilar kommer och hämtar när de är fyllda.
– Brännbart avfall och hushållsavfall skickas till Västervik, det som ska deponeras skickas för en andra sortering till Norrköping, likaså trä och tryckimpregnerat virke. Farligt avfall skickas till Linköping och elskrot till Katrineholm, säger Patrik Kristoffersson.
När återvinningscentralen byggdes om 2015 sattes bommar till anläggningen upp. I dagsläget kan enbart åtta fordon vistas på området samtidigt och anledningen är att besökarna ska slippa trängas med varandra.
När vi gör ett besök håller Berit Lock från Grebo på och slänger avfall.
– Det är brännbart och plast, bland annat gamla badbollar, säger hon.
Vad tycker du om att öppettiderna utökas?
– Det är bra, särskilt för dem som jobbar i veckorna.
Skulle du själv vilja jobba på soptippen?
– Ja, det kanske jag skulle. Det skulle nog i alla fall vara intressant att jobba här, säger Berit Lock.