En grön påse är placerad i en plastbehållare när Åtvidabergs renhållning AB informerar om att det snart är dags för åtvidabergarna att börja skilja matavfall från det övriga hushållsavfallet.
Johan Gustafsson, vd för Åtvidabergs renhållning AB lyfter på locket. Än ligger inget i påsen:
– Vi inför sortering av matavfallet i hela kommunen den 1 april, säger han.
Inför starten kommer hushåll, företag samt kommunens egna verksamheter att få påsar, behållare, men också en enklare sorteringsguide med information om vad som räknas som matavfall. I guiden presenteras vad som ska läggas i gröna påsen och vad som inte får hamna i den; till exempel förpackningar, papper, servetter, farligt avfall, växter och jord, tobak och snus samt läkemedel.
– Man är skyldig att sortera, säger Johan Gustafsson och skyndar sig att tillägga att han vill undvika pekpinnar.
Istället vill han framhålla miljömässiga skäl och hållbarhet.
– Jag hoppas att alla vill sortera matavfallet, som en vardagshandling och att man förstår varför.
Helen Stenberg, kommunikatör i kommunen och i de kommunala bolagen framhåller också hållbarhetsskäl:
– Avfallshanteringen är en viktig bit för att nå ett hållbart samhälle och minska påverkan på miljön. Det blir ett annat resursflöde, säger hon och fortsätter:
– Matavfallet kommer att bli till biogas, som blir bränsle till bussar och bilar.
Samtidigt som de gröna påsarna införs byter kommunen och mottagare av avfallet från hushållen. De gröna påsarna och övrigt hushållsavfall kommer att föras till Tekniska verken i Linköping. Där skiljs de gröna påsarna från övriga i en optisk sortering för vidare hantering till biogas och biogödsel.
Kommer biogasen att kunna tankas i Åtvidaberg?
– Det är inte möjligt idag, men det pågår diskussioner, säger Helen Stenberg.
Från och med nästa år införs lagkrav om att sortera matavfall. Enligt Avfall Sverige hade större delen av landets kommuner; 212 av 290 redan under 2019 infört sortering av matavfall i varierande omfattning.
– Vi börjar innan det blir lagkrav, konstaterar Johan Gustafsson.
Senare under året kommer Åtvidabergs renhållning med ytterligare en informationskampanj. Avsikten är att få hushållen att i större omfattning sortera förpackningar för återvinning och lämna dessa vid Förpackningsinsamlingens återvinningsstationer.