Nu har ny plats i historisk miljö fått sitt namn

Den senaste etappen av Kulturcentrum har invigts och platsen utanför gamla B-fabriken har fått ett namn, Malmtrappan.

Jeanette Bolin, vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet klipper till och förklarar Malmtrappan invigd.

Jeanette Bolin, vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet klipper till och förklarar Malmtrappan invigd.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-07-01 20:49

Samhällsbyggnadsutskottets vice ordförande Jeanette Bolin (C) har fått uppdraget inviga den nya samlingsplatsen och öppningen av B-fabriksgränden. 

Det visar sig att Jeanette Bolin, som är lärare på gymnasieskolan Bildningscentrum Facetten, har en del i trappans tillblivelse och att den har särskild betydelse för henne. Som politiker ville hon veta vad ungdomar i Åtvidaberg önskade och frågade sina elever: 

– De svarade att de ville ha bänkar att sitta på, säger hon. 

Det blev inte bänkar, det blev en terrass med hel läkare att sitta på - en plats för spontana träffar, men också för scenframträdanden.

Jeanette Bolin klipper bandet till platsen bokstavligen, men knyter i sitt tal också ihop en visionär tråd om kommunens slogan med begreppet framåtanda. 

– Idéer från tonåringar som planeras av tjänstemän och byggs av lokala företag och gymnasieskolans byggelever, det är framåtanda. För mig är denna plats en symbol för kommunen med framåtanda. 

Under den coronaanpassade invigningen på onsdagen presenterade kommunens kulturutvecklare Malin Forsling Parborg också platsens nya namn - Malmtrappan. 

Namnet knyter ihop den historiska kopparframställningen från kopparmalm med senare verksamhet och personer som verkat i området. Karl-Erik Malm drev sedan 1970-talet Kävelsbo Smide i det gamla gjuteriet vid platsen, senare tog sonen Gunnar Malm över verksamheten.

Med invigningen öppnas också officiellt B-fabriksgränden som förbinder Bruksgatan med Gamla torget, men som också har stråk längs vattenådran i området och in mot Åssagården. Ett par väggar i gränden har täckts med stora vepor med svartvita bilder.

– De speglar industriverksamhet som funnits här, säger Roy Andersson, intendent på Brukskultur som står bakom urvalet.

I förbindelsen mot Åssagården finns en av två konstnärliga utsmyckningar. Bakom verket "Lika värde", som består av tavlor med keramikfigurer som tillverkats av barn på sett sommarläger och korta texter av olika författare, står keramikern Susanne Nyhlin Åstrand. 

– Det handlar om att alla ska få uttrycka sig, förklarar hon.

Det andra verket står konstnären Maria Gullqvist för. Det består hittills av fyra utspridda röda kuber, som tillsammans bildar ordet "VILA" och ska fyllas på med en sinuskurva med en jämn hjärtrytm. 

– Jag vill att det här ska vara en plats för vila, en plats där man kan gå ner i varv, säger Gullqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!