Nu har Farmen-Wincent tagit fram en egen snaps

Nu släpper TV4-profilen Hans Wincent ett eget brännvin, Wincents gårdssnaps. "Det är inget jag kokat hemma i källaren", skrattar han.

Nubben ska vara liten och den ska bara smuttas på, gärna till en god måltid. Hans Wincent, som tagit fram ett eget brännvin ger fler råd: "Man ska inte kyla brännvin, då smakar det inget. Det är bara de som har dåligt brännvin som stoppar det i frysen."

Nubben ska vara liten och den ska bara smuttas på, gärna till en god måltid. Hans Wincent, som tagit fram ett eget brännvin ger fler råd: "Man ska inte kyla brännvin, då smakar det inget. Det är bara de som har dåligt brännvin som stoppar det i frysen."

Foto: Privat

Åtvidaberg2022-12-20 17:00

Under tisdagen lanserades ett nytt brännvin i Systembolagets beställningssortiment, Wincents gårdsnaps.

– Jag har alltid tyckt om gamla svenska traditioner. En sådan är den svenska nubben, säger Hans Wincent och fortsätter: 

– Det är väldigt populärt med gin och whisky idag. Jag vill lyfta fram det svenska brännvinet. Det är omnämnt redan på 1400-talet då man började importera vin och bränna det. 

Tv-publiken har lärt känna honom som Farmen-Wincent när han lotsar deltagare genom livet på en gård utanför Skillingaryd i Småland om somrarna. 

Där, liksom hemma på egna gården i Rumma, görs det mesta från grunden. Wincent bakar och lagar mat. Deltagarna i tv:s långkörare kokar sylt, ystar ost och stoppar korv. Men något brännvin har de inte bränt på gården. 

– Det är omgärdat med regler och lagar. Det är bra.

undefined
En del kändisar lånar ut sitt namn till olika alkolholproducenter. Hans Wincent gjorde tvärtom och tog med hjälp av ett destilleri fram sitt eget brännvin, Wincents gårdsnaps.

Så, när han ville utveckla eget brännvin sökte han sig till etablerad spritproducent för ett samarbete.

– Jag hamnade hos Tevsjö mill & destilleri i Järvsö. De har hjälpt mig med ta fram recept och har tillverkat efter det. 

Hur har du smaksatt det? 

– Med ett plommondestillat av färska plommon. För lite djup har ett plommonmecerat på torkade plommon blandats i. Sedan har den smaksatts med lite sherry. Den är lite fruktig och har fattoner. 

Att ta fram och smaksätta ett eget brännvin kräver smaktester. Blev du berusad på kuppen?

– Nej, nej, inte alls. Det är så små kvantiteter man smakar.

Hans Wincent glider in på snapsar. De ska bara smuttas på, inte hävas. De ska drickas för smaken, inte berusningen.

– Jag tycker att man ska kunna ta en snaps till måltiden, inte bara vid högtider, utan som att ta sig ett bra vin till maten. Man ska smutta på snapsen och smaka många gånger.

undefined
Nubben ska vara liten och den ska bara smuttas på, gärna till en god måltid. Hans Wincent, som tagit fram ett eget brännvin ger fler råd: "Man ska inte kyla brännvin, då smakar det inget. Det är bara de som har dåligt brännvin som stoppar det i frysen."

Intresset för brännvin har fått Hans Wincent att under året starta Wincents AB, dels för det egna brännvinet, dels för föreläsningar på temat. 

– Jag har väl blivit lite mer entreprenör genom detta. 

Intresset för snaps har inte undgått dem som följer Hans Wincent på Instagram. 

– Jag har de två senaste åren en julkalender, där jag sjunger en snapsvisa varje dag. Och så har jag en advents-snaps-stake. 

Han skrattar: 

– Jag vill inte bekräfta eller dementera om det är riktigt brännvin eller vatten i glaset alla gånger. 

undefined
I januari rullar Hans Wincent åter fram på sin gamla traktor i TV4:s Farmen.

Förresten, får vi se dig i ännu en säsong av Farmen?

– Ja, det startar den 8 januari. Ni kommer att se mig i lite fler roller och situationer. Det blir kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!