En klädd gran, prydnadstomtar till försäljning och doften av nybakade lussekatter skapade julkänsla hos besökarna i Johanneskyrkan. Församlingen har haft en "julstuga" varje år sedan millenniumskiftet.
Jul i kyrkan har däremot firats i 110 år.
Missionsförsamlingen bildades 1904 och två år senare beslutade de då 19 medlemmarna att bygga ett missionshus.
Då baronen Theodor Adelswärd ägde det mesta av marken i samhället blev han involverad i bygget.
Baronen valde att låta sin vän, den framstående arkitekten Isak Gustaf Clason, rita kyrkobyggnaden. Clason har ritat bland annat Nordiska museet, Norrköpings rådhus - och Adelsnäs slott.
Församlingens dåvarande ordförande, byggmästaren Jacob Johansson, presenterade först ett eget förslag på ett hus, berättar Leif Boström som är vice församlingsföreståndare.
Men baronen ville inte ha en "ladugårdsbyggnad".¨
– Han ville att den skulle se ut som en riktig kyrka, men det var församlingen som betalade bygget. Då de inte hade råd med ett kyrktorn och ville vänta med det, men då bekostade Adelswärd tornet själv, säger han.
Taket, som byggts i tegel, byttes ut 1969 men det dröjde till 1997 innan en större renovering gjordes. Då handikappanpassades lokalen och det blev en utbyggnad med kök och serveringsrum, kapprum och en källare för barn- och ungdomsverksamheten.
– Man vände också om gudstjänstlokalen 180 grader, men behöll altaret och allting, säger Peter Lindh.
– Ombyggnaden kostade runt 4 miljoner. Vi fick en halv miljon i fondpengar, men för att finansiera hade vi oerhört många aktiviteter. Man sålde bröd på torget varje vecka, hade loppmarknader och julstugor. Ännu har vi en liten skuld men den ser vi slutet på, säger Peter Lindh.
– Så serverade jaktlunch ute i skogen, det var baroniet som gav oss det uppdraget. Det var trevligt, säger Barbro Boström.
På 1980-talet gick missionsförsamlingen ihop med baptistförsamlingen.
– Det var då Johanneskyrkan fick sitt namn. Idag har vi gemensam verksamhet även med Pingstkyrkan, säger Peter Lindh.
Sedan 2011 ingår de i trossamfundet Equmeniakyrkan. Enligt pastorn Myggan Karlfors är tillströmningen av nya medlemmar stabil.
Med Liljeholmens folkhögskola har de ett språkcafé för nyanlända varje vecka med runt 25 till 30 personer.
– Myggan brinner för de här frågorna så vi ser många nyanlända i vår kyrka, säger Peter Lindh.