Barn- och utbildningsförvaltningen har nyligen lagt fram sin årliga mål- och resultatrapport.
Det är en välfylld sammanställning över verksamhetens resultat för läsåret 20/21. Här finns till exempel elevernas samlade betygsresultat i årskurs sex och nio, men också utvärderingar från exempelvis förskola, fritidshem, gymnasiet och vuxenutbildningen.
I rapporten sticker betygsresultaten i årskurs nio ut.
*Meritvärdet som är en sammanräkning av elevens betyg sjunker till den lägsta nivån under de senaste fem åren. I årskurs 9 landade det genomsnittliga meritvärdet på 217. Det kan jämföras med läsåret innan, då det genomsnittliga meritvärdet var 232. Mellan 2016 och 2020 har meritvärdet varierat mellan 222 och 230.
*I årskurs 9 nådde nästan 70 procent av eleverna målen i alla ämnen. Det är en det är en minskning med 16 och 19 procentenheter jämfört med de senaste läsåren. Snittet för riket de senaste fem åren har varit 75,3 procent. Alléskolan har tidigare haft en stabil nivå på 83-89 procent över tid
*Av de drygt 30 procent – nästan var tredje elev – som inte nådde målen i alla ämnen saknade en större grupp än tidigare år bara godkänt i ett ämne.
I rapporten konstaterar Fredrik Gustafsson, sakkunnig på barn- och utbildningsförvaltningen att det senaste läsåret varit speciellt.
– Det är ganska tydligt att 20/21 är ett undantag. Det har varit ett speciellt år och det är vanskligt att dra slutsatser av det. Jag vill inte dra några stora växlar av resultaten, säger han.
Han syftar på pandemin och hur den påverkat skolorna under det senaste läsåret. Det handlar om högre sjukfrånvaro, delvis fjärrundervisning och om inställda nationella prov.
– Utan nationella prov är det tuffare att sätta betyg. Man kanske inte har gett eleven möjlighet till ett högre betyg.
Först i oktober släpps den nationella statistiken över avgångseleverna resultat.
– Då får vi se hur det ser ut nationellt.
Annat i rapporten som sticker ut är läsresultat. Tester som gjordes i årskurs två under förra läsåret visar goda resultat på Centralskolan och mycket goda i skolorna i Grebo och Björsäter.
I årskurs 7 däremot visar lästester inte tillfredsställande resultat.
– I årskurs sju var läsförmågan lägre än önskvärt. Vi har startat en diskussion med Alléskolan om vad man kan göra och ska gå igenom vad som görs i lägre stadier, säger Fredrik Gustafsson.