När kommunstyrelsen återsamlades efter sommarens uppehåll var närmare en fjärdedel av ärendena medborgarförslag.
Fem av dem går vidare till fullmäktige för beslut. Fyra skulle ha avgjorts i kommunstyrelsen, men får vänta efter att kommunledningsförvaltningen missat att bjuda in förslagsställarna.
De fem förslagen som går vidare till fullmäktige är:
*Förbud mot fyrverkerier: Strax efter nyår 2021 förslog en privatperson förbud mot fyrverkerier. Förslagsställaren påpekade att djur far illa och att det finns en risk att personer skadas.
Av förslaget till svar framgår kommunen fått flera synpunkter och förslag från medborgare om ytterligare begränsningar av fyrverkerier. Detta har lett till förslag om ändring av de lokala ordningsföreskrifterna. Ett fortsatt totalförbud för fyrverkerier i delar av centrala Åtvidaberg förslås gälla. Inom övriga tätbebyggda områden föreslås polismyndighetens tillstånd krävas, även under nyår och valborg.
*Utomhusgym vid skidstugan/motionspåret. Två förslag rör nytt utegym vid motionsspåret. I förslag till svar påpekas att det redan finns ett utegym vid Edbergafältet och att kommunen planerar att utveckla det istället för att bygga nytt i Humpa.
*Asfaltera mark vid ristipp. Förslagsställaren föreslår asfaltering av ristippen vid Håckla för att motverka lera och gyttja vid höst och vår. I förslag till svar uppges att Åtvidabergs Renhållning AB som sköter ristippen har lagt asfaltskross vid tippen och inte ser något behov av ytterligare åtgärder.
*Lekpark vid Östantorpsområdet. En person föreslår ny lekplats inom Östantorp-Humpa. Enligt föreslagsställen har området föryngrats med fler barnfamiljer och det finns behov av lekplats. I svaret framgår att kommunen uppmärksammat samma problem och har ett lämpligt läge för ny lekplats inom området.
De fyra förslag som ska avgöras av kommunstyrelsen rör:
*Tak över bandyplanen. Av förslaget till svar framgår att kommunen varken äger fastigheten eller anläggningen och därför inte kan bygga tak över planen.
*Boende- och besöksparkering mellan Rödhakevägen och Blåmesvägen. Förslagsställaren motiverar med att gatorna är väldigt trånga. När besökande parkerar det blir svårt att ta sig förbi, speciellt vintertid när det är snövallar. Även för boende med flera bilar blir det trångt då inte alla tomter är planerade för flera fordon.
I förslaget till svar påpekas att fastighetsägare som behöver mer parkering får lösa det själva. Det är inte kommunens ansvar att anlägga boende- och besöksparkeringar om inte kommunen själv är fastighetsägare, till exempel vid skolor och förskolor. Ytan som föreslagits för parkering är dessutom klassad som parkmark och medger inte parkering.
*Utveckla utegymmet vid Edbergafältet. Förslagsställen får positiv respons på sitt förslag. Planering för utveckling av utegymmet på Edberga är igång.
*Gågata i Falerum. Förslagsställaren vill att kommunen bygger en gågata, från Gärdserumsvägens utfart längs Uknavägen till den befintliga trottoaren i Falerums tätort. Sträckan saknar ordentlig vägren, påpekar förslagsställaren.
I förslaget till svar anges att Uknavägen ägs av Trafikverket och att kommunen inte själva kan besluta om att anlägga en gång- och cykelväg. Med det skickas en uppmaning till förslagsställaren att engagera den strategiska gruppen i Falerum i frågan.