Det vilar något sorgligt över Långbrottsskolan. Krossade rutor, trasiga persienner som sticker ut. Vid entrén har någon klottrat könsord och hackat sönder fasaden.
Det har gått fyra år sedan skolan tömdes på elever och personal. Kommunen åkte på ett bakslag när den stämde en entreprenör efter miljö- och hälsoproblem i skolan. Det blev en smäll som kostade 2, 4 miljoner kronor.
Nu lyfter kommunen ytterligare pengar för att bli av med den långa tegelbyggnaden, som uppfördes under 1950-talet för att ge plats åt växande barnaskaror.
När beslutet om rivning fattades tidigare i år antogs totalkostnaden landa på runt 2,4 miljoner kronor. Ungefär hälften går till den entreprenör som fått uppdraget att riva skolan. Resten ska täcka kommunens övriga kostnader för rivningen,
Skyddsstaket har anlänt till baksidan av skolbyggnaden. Skolan ska hägnas in inför arbetet att sanera, demontera och riva byggnaden, ett arbete som beräknas ta fyra månader.
Vad händer sedan?
– Det kommer att bli en gräsyta. Efter det får vi titta på vad vi ska ha platsen till. Vi har tänkt på att kanske ha en medborgardialog, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Lars-Åke Bergstrand (S).
I samband med att skolan lades ner diskuterades bland annat en park för spontanidrott, som en kompensation till Långbrottsborna. Är det fortfarande aktuellt?
– Det finns inte pengar i budget till det nu.
Lars-Åke Bergstrand uppmanar den som sitter på goda idéer för området att lämna in dessa i form av medborgarförslag.