Nästan häften av matavfallet i fel påse –går upp i rök

Nästan häften av åtvidabergarnas matavfall läggs i fel påse och går upp i rök. Uppskattningsvis rör det sig om 500 ton per år.

Det går sådär med sorteringen av matavfall. Nästan häften av matavfallet hamnar i fel påse och går till förbränning istället för till rötning för att bli biogas eller biogödsel.

Det går sådär med sorteringen av matavfall. Nästan häften av matavfallet hamnar i fel påse och går till förbränning istället för till rötning för att bli biogas eller biogödsel.

Foto: Peter Jigerström

Åtvidaberg2021-09-16 16:30

Innan sommaren gjorde kommunala bolaget Åtvidabergs renhållning AB en så kallad plockanalys av hushållens sopor. 

– Man gör det enligt konstens alla regler och gör en analys av de sopor man går igenom, säger Johan Gustafsson, vd på Åtvidabergs renhållning AB.

Vad kom man fram till i analysen?

– Bland annat att en fjärdedel av det som slängts i soptunnorna inte ska vara där. Det rör sig i huvudsak om förpackningar, som mjölkkartonger och andra livsmedelförpackningar, som inte ska läggas i tunnorna, säger Johan Gustafsson. 

Analysen visar att till exempel tidningar och förpackningar av papper, plast, glas och metall som ska lämnas på återvinningsstationerna hamnar i soptunnorna.

Var ska det läggas?

– Alla förpackningar ska till återvinningsstationerna, säger Gustafsson och påpekar producentansvaret som innebär att de som producerar förpackningar också ska ta ansvar för att samla in dem för återvinning.

Analysen visar också att hushållen inte fullt ut sorterar sitt avfall rätt. Under förra våren infördes gröna påsen i Åtvidaberg. 

– Allt matavfall ska läggas i gröna påsen, upprepar Johan Gustafsson. 

Men, nästan hälften av matavfallet hamnar i andra påsar. Det innebär att nästan häften av åtvidabergarnas matavfall bränns upp, istället för att blir till biogas eller biogödsel.

– Det är en ansenlig mängd i vikt, konstaterar Johan Gustafsson och gör en uppskattning om at det under ett år rör sig om 500 ton matavfall som bränns upp. 

Han är inte nöjd med det, men uttrycker sig med försiktighet. 

– Jag tror att de flesta försöker och vill göra rätt. 

Behöver åtvidabergarna generellt set bli bättre på att källsortera?

– Ja, så är det. 

Plockanalysen visar också att:

* Det förekommer mycket löst material i soptunnan som inte lagts i någon påse. 

* Svarta sopsäckar (och mörkare grå) som enligt renhållningsförordningen inte är tillåtna i soptunnorna finns ihop med hushållens avfall.

* Andelen farligt avfall i soptunnorna har minskat. En förklaring till det är miljöstationerna "Matilda" som placerats vid återvinningsstationerna.

Hanteringen av hushållsavfall och det som ska återvinnas är inte enkel, tillägger Johan Gustafsson.

– Mycket handlar om engagemang och kunskap. Vi informerar för att skapa förståelse. För att underlätta sorteringen kan man använda vår nya app. Det finns en bra sorteringsguide i den. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!