Beskedet: Smittsamt virus bakom magsjuka på hotellet

Det var vinterkräksjuka som drabbade både personal och gäster på Villa Baro i Åtvidaberg. Sent på torsdagen hävde kommunen stängningen av hotellet.

Omkring 80 personer drabbades av vinterkräksjuka efter att ha ätit, bott eller vistats på Villa Baro. Efter sanering kan anläggningen åter öppnas.

Omkring 80 personer drabbades av vinterkräksjuka efter att ha ätit, bott eller vistats på Villa Baro. Efter sanering kan anläggningen åter öppnas.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-12-01 17:09

Strax efter kl 16 på torsdagen kom beslutet. Kommunens miljönämnd häver stängningen av Villa Baro. Hotellet och restaurangen kan åter öppna. 

– Jätteskönt, säger Villa Baro platschef Ebba Adelswärd kort efter att beslutet fattats. 

undefined
Ebba Adelswärd, platschef på Villa Baro och Johan Älvedal, miljöchef i Åtvidabergs kommun, visste i början av veckan inte vad som orsakat att gäster och personal drabbades av magsjuka.

Det var i måndags eftermiddag som miljönämnden stängde hela verksamheten vid Villa Baro, vid golfbanan i Åtvidaberg. 

Då hade ett 50-tal personer insjuknat i kräkningar, diarréer, huvudvärk, ledvärk, feber och yrsel, vissa med svårare symtom. En kartläggning visade att ytterligare omkring 30 personer drabbades. 

Under tiden som dessa omkring 80 personer insjuknade ska omkring 500 personer ha vistats i lokalerna.

I början av veckan var det oklart vad de drabbade hade smittats av. Både Ebba Adelswärd och kommunens miljöchef Johan Älvedal saknade en röd tråd– en del av de som insjuknade hade bott eller ätit på hotellet, medan andra endast vistats i lokalerna. 

undefined
Omkring 80 personer drabbades av vinterkräksjuka efter att ha ätit, bott eller vistats på Villa Baro. Efter sanering kan anläggningen åter öppnas.

Provsvar visade under torsdagen att det rör sig om norovirus, ett mycket smittsamt virus som orsakar vinterkräksjuka. Kommunens miljökontor har i samråd med regionens smiddskydd bedömt att smittan troligtvis kommer från personal och sedan har smittat via livsmedel. 

Under stängingen har hela anläggningen sanerats.

– Vi har skurat och skrubbat, säger Ebba Adelswärd och uppger att åtgärderna har vidtagits i samarbete med kommunens miljökontor, regionens smittskyddsenhet och Anticimex.

– Jag är glad att vi nu kan välkomna våra gäster tillbaka, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!