Vid halv tio-tiden på förmiddagen samlades alla och började rigga scenen och bära stolar, placera ut notställ och också placera ut sig själva, på scenen där det blev påtagligt trångt.
Drygt femtio spelande, från kulturskolorna i Åtvidaberg och Västervik och musikkårerna i Överum och Åtvidaberg.
Sedan drog musikworkhopen igång och den ledde på kvällen till en konsert, enligt tradition för tredje gången.
Klara Hermansson, Hanna Alm och Carl Björkenborn var tre av de unga deltagarna.
– Det är roligt att spela med folk man inte kände förut. Det känns kul och bra att sitta där uppe på scenen, sa Hanna till Corren i en paus.
Hanna har spelat klarinett i nära två år. Hennes mamma hade ett instrument hemma och Hanna fick först envisas lite men snart var fingrarna vana vid instrumentet och idag spelar hon flera gånger i veckan.
Klarinett är annars ett svårt instrument, menar Carl Björkenborn som i flera år spelat i musikkåren och behärskar trombon, piano och gitarr. I lördagens orkestersamarbete spelade han trombon.
– Favoritinstrumentet, sa Carl.
Det första instrument som Klara Hermansson testade var trumpet och det fastnade hon för. Klara spelar på kulturskolan och i orkester tre gånger i veckan.
– Och extra hemma. Jag tröttnar inte, kanske ibland en kort stund men sedan är det roligt igen, sa hon.
Avsikten med den samverkande workshopen var att sammanföra kulturskolans elever och musikkårens medlemmar. Musikkårer över hela landet har behov av nya unga medlemmar, medan kulturskolans elever behöver bra förebilder.
– När de möter dem som spelar i musikkårerna, så här som när vi ordnar den här konserten tillsammans, så ser de att musik är något de kan hålla på med hela livet, säger Camilla Jonsson, aktiv i Överums musikkår och en av de drivande bakom projektet.
Orkesterledare var Pia Reys, musiklärare vid Åtvidabergs kulturskola. Hon berättar att många barn bär en stor iver att lära sig spela allt bättre och att få medverka i konserter är ett driv för dem.
– Här får de också inblick i alla delar av att spela musik, vi riggar scenen tillsammans, hjälps åt att bära tunga instrument, ställer fram stolar och man måste också lära sig att ha ordning på sina egna noter och ha med sitt instrument. Det är bra att lära sig även den sociala biten, säger hon.
Förutom de cirka 50 orkesterdeltagarna ställde tjugotalet föräldrar upp och ordnade fika och lunch under repetitionstimmarna.