I början av året fick Åssa Industri- och bilmuseum veta att de måste utrymma det förråd där de bland annat förvarar sitt blåa turisttåg och ett tiotal tändkulemotorer. Förrådet, även kallat Teaterlokalen, ägs av kommunen och ska få nya vattenledningar.
– Vi fick veta att våra grejer skulle vara ute första februari. Vad kommunen ska ha lokalen till har vi inte fått veta, och det verkar inte vara klart vilken entreprenör som ska utföra arbete, säger Göran Forslund, ordförande i Åssa-museet som drivs av ideella krafter.
Museet har föreslagit att de kan flytta de historiska föremålen permanent till ett dubbelgarage på andras sidan vägen, men det har kommunen sagt nej till, enligt Göran Forslund. Anledningen är att lokalen är en av flera tänkbara platser för en eventuell, framtida fritidsbank, alltså ett slag bibliotek där man kan låna sport- och friluftsprylar.
– Inget är bestämt. Jag kan inte detaljerna men vet att tekniska förvaltningen och museet har en dialog om ersättningslokal för framförallt Blå tåget. Jag förutsätter att man hittar en lösning, säger Ann-Sofie Löw, kultur- och fritidschefen i Åtvidaberg.
Enligt henne är det osäkert om museet kan använda Teaterlokalen när arbetet med dagvattnet är klart.
– Man kommer att behöva bryta upp golvet, och om jag förstått det rätt kommer det inte att återställas, utan det kommer bli ett grusgolv. Det är en nedgången lokal som inte kan användas för publik verksamhet och därför ser inte tekniska förvaltningen någon vits att investera förrän det finns ett långsiktigt beslut kring lokalen, säger hon.
Kommunens beslut har gjort att Åssa-museet, efter ett extra styrelsemöte i helgen, nu hotar att lägga ned museet för gott.
– Gubbarna som jobbar ideellt hos oss har ingen lust att lägga ned massa tid på det här när kommunen motarbetar oss. Då känns det inte roligt längre. Jag tycker att det här är rent vansinne, säger Göran Forslund.
Men ni blir ju inte av med hela lokalen, bara ett förråd?
– Vi är beroende av Teaterlokalen. Det är en av få byggnader i området som är stor nog för att svänga runt Blå tåget. Kommunen tycker att vi kan koppla loss vagnarna efter varje gång och rulla in dem separat i en mindre lokal, men det blir alldeles för hårt jobb för gubbarna, som då skulle behöva vara 2–3 stycken varje gång.
Ann-Sofie Löw tycker att förslaget om att lägga ned är tråkigt.
– Åssa-museet är en jätteviktig verksamhet. Men jag vill lyfta poängtera att kommunen ger museet ett stort hyresbidrag varje år för att de ska kunna ha sin publika verksamhet i resterande del av byggnaden. Det är viktigt att göra skillnad på förrådsfrågan och basverksamheten.
Ann-Sofie Löw säger att Blå tåget är en uppskattad attraktion, men menar att förrådet även är fullt av många andra saker som inte behövs för kärnverksamheten.
– Det är själva museiverksamheten som är mest intressant för kommunen, eftersom det gynnar medborgarna, säger hon.
Besked om museet ska läggas ned eller ej ska tas på årsmötet 6 mars. Blå tåget och motorerna står fortfarande kvar i Teaterlokalen.
– Ingen av oss vill sluta. Vi är deppade hela gänget. Det här, att ha en uppgift efter pensionen, är jättebra terapi för många av oss. Det är roligt och socialt. Vissa av gubbarna har inte kunnat sova sedan beskedet, säger Göran Forslund.