Ibrahim Kashush, 7, är på flykt undan kriget i Syrien. Han hoppar upp och ner av förtjusning när den trötta tändkulemotorn från 30-talet till sist hostar igång.
– Den är vacker, säger Ibrahim Kashush.
Varken han eller landsmannen Anas Alomar har tidigare sett någonting liknande.
– Den är konstig, jag känner inte igen den, säger Anas Alomar, 30.
Han jobbade som apotekare i sitt hemland och vill göra det även i Sverige. Anas Alomar har varit i Åtvidaberg i fem månader. Tid som han har fått ägna åt att "bara vänta" på sitt uppehållstillstånd.
Därför kom lördagens rundvandring som ett tacksamt avbrott.
– Det är en bra sak. Vi är alla intresserade av historien från den här byn. Vi är flyktingar och det är bra att kommunicera med folk här, säger Anas Alomar.
Bakom initiativet står Åtvidabergsbon Tommy Fallman, som har kommit att engagera sig i asylboendet på olika sätt. Han översätter bland annat papper, fixar telefonkort och ordnar bordtennisbord.
– Jag har blivit kompis med många av dem så det föll sig naturligt att hjälpa till, säger Tommy Fallman.
Han berättar att han har upptäckt att medan de asylsökande kvinnorna umgås på Aktivitetshuset, förblir männen ofta passiva.
– De har inte någonting att göra. Männen sitter däruppe på Stallet och röker och dricker kaffe, säger Tommy Fallman.
Han kontaktade Rolf Thörnkvist, ordförande i Åssa industri- och bilmuseum, som genast var med på noterna.
– Jag fick en puff av Tommy, så det blev tummen ur och vi sa "vi kör på lördag". Det var inga problem alls, säger Rolf Thörnkvist.
Dessutom fanns föreslaget redan på bordet. Ordförande tycker att beslutet att bjuda på turen var mer eller mindre självklart, eftersom de asylsökande inte har så mycket pengar.
– Det är en utsatt grupp, de har haft det kämpigt och ett jobbigt förflutet och så kommer de hit och vet inte så mycket om Sverige, säger Rolf Thörnkvist.
Efter att alla som ville hade fått provstarta tändkulemotorn följde en genomgång av bygdens teknikhistoria. Från 1900-talets början fram till 1987.
– Det började med vagnshjul och slutade med smörjpumpar, säger Rolf Thörnkvist.
Därefter bjöds besökarna även på kaffe och smörgås. Sammanlagt deltog uppemot 30 personer i rundvandringen.