Mormorsgruvans historia lever kvar

Mormorsgruvans historia ska bevaras och visas för kommande generationer. Kolbullar tillhör definitivt gruvans mathistoria och därför ska de lagas och ätas.

Elisabeth Roos utklädd till Kristina Strömberg som levde på 1800-talet i Mormorsgruvan.

Elisabeth Roos utklädd till Kristina Strömberg som levde på 1800-talet i Mormorsgruvan.

Foto: Jeppe Gustafsson

Åtvidaberg2015-05-31 16:36

Det anser i alla fall Sören och Björn Franzén, pappa och son från Bestorp, som är experter på kolbullarna. De gör sina bullar efter ett gammalt recept och hjälper Mormorgruvans byalag som har arrangerat helgens familjedag med olika aktiviteter runt om gruvan.

På grund av det ihållande regnet blev familjedagen inte en stor folkfest som arrangören hade hoppats, men de besökare som vågade sig dit blev inte besvikna. Familjen Franzéns kolbullar brukar vara en sann succé var de än lagas, enligt dem själva, även om nutidens människor undviker en sådan kaloribomb.

– Koppargruvan behövde mycket kol som gjordes i kolmilor här omkring. Många män jobbade dygnet runt med kolmila och de behövde rejäl mat för att orka. Det var de som lagade och åt kolbullar, säger Björn Franzén.

En gång var Mormorsgruvans samhälle en levande by med skola, lanthandel och 500 invånare som alla på ett eller annat sätt arbetade eller hjälpte till i gruvan. Nu bor cirka 30 personer här.

– De förändringar som har hänt i vårt land syns också så bra här, berättar Elisabeth Roos från Mormorgruvans byalag.

Dagen till ära var hon utklädd till Kristina Strömberg som levde i byn på 1800-talet. Roos berättade mer om livet på den tiden när koppar bröts ut och om bybornas olika livs öde.

– Det var hårt liv. Kristina gifte sig tre gånger eftersom hennes två första män dog i gruvan och hon förlorade flera av sina barn. Till slut emigrerade hon till USA 1873, berättar Elisabeth Roos.

Oförglömliga. – För bra för att glömmas. Sören och Björn Franzén gör kolbullar som de har ett eget recept på.
Oförglömliga. – För bra för att glömmas. Sören och Björn Franzén gör kolbullar som de har ett eget recept på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!