Matilda ger gamla möbler nytt liv

Trots att möbeltapetseraren Matilda precis öppnat sin verkstad har hon fullt upp, framtidsplaner är inte en bristvara heller.

Drömmen är att på heltid och i egen regi kunna kombinera möbeltapetseringen med sin föremålsantikvariska inriktning och ge gamla möbler nytt liv.

Drömmen är att på heltid och i egen regi kunna kombinera möbeltapetseringen med sin föremålsantikvariska inriktning och ge gamla möbler nytt liv.

Foto: Lina Gillman

Åtvidaberg2022-10-05 15:00

Utanför Falerum, mittemot Garverimuseet, har Matilda Källander sen i början på september sin verkstad, där hon arbetar med sitt nystartade företag Källanders Möbeltapetsering. 

– Jag har öppnat verkstaden två dagar i veckan, men möbler står redan på kö för att bli tapetserade. Det känns oerhört roligt.

– Att kunna ha sin verkstad 150 steg från hemmet är en otrolig lyx och just nu är livet så bra att jag ibland får nypa mig i armen. 

undefined
Matilda har sin verkstad utanför Falerum mittemot Garverimuseet.

I verkstaden som tidigare var ett gammalt bastuhus dras ögonen oundvikligen mot är en fåtölj som står som en stark färgklick i mitten av rummet.

– Den fåtöljen var mitt slutprov för att få mitt gesällbrev som möbeltapetserare. Jag har slitit mitt hår för att bli nöjd med den, säger Matilda och skrattar högt. 

Vilken tycker du är den främsta tjusningen med att restaurera möbler?

– Helt klart historien bakom möblerna, den lockar lika mycket som själva hantverket i sig. Jag har sedan jag var liten varit intresserad av olika historiska händelser och personer från förr. De flesta möbler som kommer in är ju äldre Att förverkliga den vision ägaren har samt att göra möbler brukbara igen känns hedersamt. 

undefined
Matildas slutprovsfåtölj står som en färgklick mitt i verkstadsrummet och en möbel hon är väldigt nöjd med.
undefined
Fåtöljen var hennes slutprov för att få gesällbrev som möbeltapetserare.

Matilda är noga med att använda så mycket av orginalmaterialet som möjligt och hon visar stoppningen från en Biedermeier karmstol från 1840.

– Stoppningen som användes då var av naturmaterial, just i denna finns det ljung, mossa och gamla tygbitar. I nya möbler är ofta stoppningen av syntetiska material som med tiden torkar och pulveriseras, men i äldre möbler där stoppningen är gjord av naturmaterial går det ofta att återanvända eller komplettera med samma material och metoder som användes förr. 

undefined
Matilda har sedan hon var liten varit intresserad av historiska händelser och personer från förr och tycker historien bakom möblerna är lika intressant och rolig som själva hantverket i sig.
undefined
Matilda visar stoppningen som var i Biedermeier karmstolen, den ska återanvändas och kompletteras med samma material.

Har du något favoritepok när det kommer till stil och mode för möbler?

– Jag gillar det strama, fina men inte pråliga modet som gällde tidigt på 1900-talet, men också 1800-talets överdådigt dekorerade möbler med många detaljer. 

Nu arbetar Matilda även halvtid på ett möbeltapetserarföretag i Linköping, men hennes framtidsdröm är glasklar.

– Jag vill på heltid, och i egen regi, kunna kombinera möbeltapetsering med min föremålsantikvariska inriktning och varsamt ge gamla möbler nytt liv. Jag vill lära mig väva egna mönstertyger också, så planer och drömmar är ingen bristvara även om jag är otroligt nöjd med hur livet ser ut just nu, säger Matilda Källander.

undefined
Drömmen är att på heltid och i egen regi kunna kombinera möbeltapetseringen med sin föremålsantikvariska inriktning och ge gamla möbler nytt liv.
undefined
Tygprover hänger vackert på väggen i det som förr i tiden var ett gammalt bastuhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!