Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick inför den kommande regering s bildning en nyligen ut med sin överenskommelse inom skolområdet.
Ett exempel : "Fler ska anställas i svensk skola så lärare får mer tid för sitt arbete och klasserna kan bli mindre i lågstadiet".
Genom valrörelsen kom löften om mindre skolklasser.
Med den kommande statsbudgeten väntas kommunerna få riktade statsbidrag för satsningar inom skolan. Kommunalrådet L ennart Haraldsson (S) har fått uppgifter från Socialdemokraterna om att det för Åtvidabergs del kan röra sig om sju miljoner kronor extra.
Socialdemok r aterna i Åtvidaberg gick inför valet ut med löfte om mindre klasser, en satsning som ska riktas mot elever från förskoleklass till årskurs tre. I sitt lokala valmanifest pekar Socialdemokraterna på att "Forskning visar att mindre klasser ger förutsättningar för bättre resultat i skolan".
Men mindre klasser kan bli svårt att uppnå. Åtminstone på Centralskolan, som sedan Långbrottsskolan lades ner förra året tar emot tätortens alla elever från förskoleklass till årskurs tre.
– Det blir svårt. Vi har det tajt redan, säger rektor Maria Gullquist.
Mindre elever per klass skulle kräva ytterligare klassrum. En extra klass per årskurs skulle inklusive förskoleklassen innebära ytterligare fyra klassrum.
Har du några lediga klassrum alls?
– Nej, inte idag.
M aria Gullquist ser inga möjlighet att skapa klassrum av andra ytor på skolan.
– Nej, det går inte. Det är fullbelagt här. Det enda alternativet skulle väl vara baracker på skolgården. Eller att vi kunde använda andra lokaler i närheten.
Tänker du på gruppbostaden intill skolan, som tidigare diskuterats för förskoleklasserna?
– Vi har inte pratat om den nu.
Sammanlagt har Centralskolan 356 elever, fördelade på 19 klasser.
Storleken på barngrupperna i förskoleklasserna varierar mellan 13 och 16. I årskurserna ett till tre går mellan 17 och 22 elever.
– Vi har relativt små klasser, menar Maria Gullquist.
Samtidigt tillägger hon att klassrummen är små och utgör en naturlig begränsning för större klasser.
Lennart Haraldsson är medveten om trångboddheten på Centralskolan och att det inte går att skapa fler klassrum på skolan.
Hur ska kommunen klara av att skapa mindre klasser när det kräver fler klassrum?
– Det behöver inte vara mindre klasser. Man kan ha mer resurser i skolan istället.
Hur då?
– Genom fler lärare i klasserna och grupperna.
Maria Gullquists drömscenario är en kombination av både mindre klasser och ökade resurser.
– Mer lokaler och mer personal vore ett önskemål.