Det är en miljonsmäll för kommunen som redan befinner sig i ett svagt ekonomiskt läge. Utöver att ta motpartens rättegångskostnader om närmare 2,4 miljoner kronor måste kommunen också stå för egna på omkring 2,8 miljoner kronor.
– Inte bra för oss. Absolut inte, säger kommunalrådet Elisabeth Edlund (S) som i övrigt vill läsa in och utvärdera domen för ytterligare kommentarer.
Saken rör omläggningen av golv i Långbrottsskolan för mer än fem år sedan. Kommunen ville få bukt med dålig lukt, hälsoproblem och få bort det hälsofarliga ämnet kresol som skulle komma från ett gammalt golvlim.
Resten är en lång historia: Skolpersonal klagade fortsatt på hälsoproblem. Kommunen kopplade problemen till golvbytet. Skolan tömdes och eleverna flyttade in baracker på skolgården. Parallellt pågick en utredning om nedläggning av skolan. 2013 flyttades eleverna till andra skolor.
Kommunen stämde för tre år sedan sin entreprenör Torpheimer Fastighetssystem AB på 17 miljoner kronor (senare 13 miljoner) i skadestånd för fel i entreprenad och felaktigt utförande. Bolaget motsatte sig stämningsansökan redan innan den nådde Linköpings tingsrätt.
Staffan Tunbrå, juridiskt ombud åt Torpheimer Fastighetssystem återger kontakter med en ledande politiker och dito tjänsteman i samband med att kommunen skickat stämningsansökan till motparten för påseende.
Han uppger att dessa ska ha motsatt sig samtal om förlikning med argument som att: "Vi har ett starkt case" och "Kommunen kommer att vinna".
– Kommunens stämningsansökan har varit fel från början, menar Staffan Tunbrå.
Kommunen lyfte i tingsrätten flera omständigheter till följd av entreprenaden. Bland annat hälsobesvären, att arbetet med ett epoxiskikt inte genomförts korrekt och att halter av ämnet bensylalkohol påträffats vid mätningar.
Kommunen uppfattade att entreprenören hade funktionsansvar för det kommunenville uppnå med åtgärderna; "en skola som skulle vara giftfri..."
Torpheimer Fastighetssystem å sin sida motsatte sig fel i entreprenaden och ifrågasatte kommunens argument, bland annat kommunens mätningar av hälsofarliga ämnen. Man menade att det inte fanns ett orsakssamband mellan hälsobesvär och förekomst av bensylalkohol i anslutning till golvet.
Tingsrättens domskäl som leder till att kommunens stämningsansökan ogillas, är omfattande. Sammanfattningsvis: Torpheimer Fastighetssystem hade enligt avtalet med kommunen inte det funktionsansvar som kommunen hävdat .
Rätten anser inte att det påvisats några dokumenterat skadliga ämnen i inomhusluften och skriver: "Endast det faktum att personal har redovisat vaga symtom efter vistelse i skolan kan inte anses tillräckligt."
Vidare: "Tingsrätten finner det i sammanhanget något märkligt att inte elever tycks ha uppvisat liknande symtom. Det kan vidare finnas flera orsaker till att luften i skolan såväl före som efter entreprenaden upplevts som besvärande. I målet har framkommit bl a att det funnits fuktproblem i källaren samt att fläktsystemet inte har fungerat tillfredsställande"
I frågan om ämnet bensylalkohol konstaterar rätten att ämnet ingår i den produkt som kommunen och entreprenören var överens om att använda som spärrskift.
Corren har även sökt kommunalrådet Magnus Hesse (M) för kommentarer.
lotta.willsater@corren.se