Miljonförlust när arenabolag upphör

Skulderna är större än tillgångarna. Nu väntas kommunen köpa tillbaka Kopparvallen och Gamla gymnastiken och därefter likvidera arenabolaget. Det innebär miljonförluster.

Kopparvallen. På väg att övergå i kommunal ägo.

Kopparvallen. På väg att övergå i kommunal ägo.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-03-15 21:00

För sju år sedan tog dåvarande fullmäktige ett beslut, som får stora konsekvenser för kommunen idag.

– Det är komplicerat, säger biträdande kommundirektör Stefan Nilsson och gör en återblick på några av de många turerna som varit kring Kopparvallen och arenabolaget Kopparvallen i Åtvidaberg AB, som bildades för tio år sedan.

Kommunen gick 2011 i borgen för 30 miljoner kronor för att arenabolaget skulle kunna ta lån till nya läktare, nya omklädningsrum och uppgradera arenan, efter Svenska fotbollsförbundets krav för elitfotboll.

Då ägde kommunen 45 procent av aktierna, men har idag nästintill 100 procent av aktierna.

Under 2016 konstaterade kommunen att det rådde obalans mellan kommunens ekonomiska risk och möjlighet till påverkan. Samtidigt behövdes bolaget ekonomiskt tillskott för att byta konstgräs på arenan.

– Övriga aktieägare var inte beredda att skjuta till aktieägartillskott för bytet av konstgräset. Fullmäktige tog beslut om ytterligare borgen, säger Stefan Nilsson.

Under 2016 fanns också en välgrundad oro kring ÅFF:s ekonomiska resultat och förmåga att betala hyra för arenan.

I besluten ingick att kommunen skulle ta över samtliga aktieposter och som ensam ägare ta ett långsiktigt ansvar för investeringar, drift och underhåll av Kopparvallen, något som skulle minimera risken för kapitalförstöring.

– Nu fullföljer vi den processen, säger kommunalrådet Elisabet Edlund (S) och uppger att det redan 2016 varit kommunens avsikt att likvidera bolaget och ta in Kopparvallen i kommunens ägo.

Hon korrigerar sig och säger att det inte framgår av besluten.

– Men vi hade diskussioner om det.

Styrelsen för Kopparvallen i Åtvidaberg AB, som består av kommunpolitiker, tog vid årsskiftet initiativ till en oberoende värdering av arenan, inklusive Gamla gymnastiken som ligger i direkt anslutning till Kopparvallen och som ingår i bolaget.

Värderingen landade sammantaget på 26,8 miljoner kronor.

Det kan relateras till de omkring 30 miljoner kronor som bolaget har i lån samt med det bokförda värdet om närmare 41 miljoner kronor i det senaste bokslutet för arenabolaget.

Värderingen ledde till att styrelsen omgående tog beslut om en lagstadgad kontrollbalansräkning. Det måste göras när hälften av aktiekapitalet bedöms vara förbrukat.

Som ägare till arenabolaget ställs kommunen inför två val; att skjuta till de 14 miljoner kronor som krävs för att återställa balansen i arenabolaget eller att begära likvidation (avveckling) och ta in tillgångarna, det vill säga Kopparvallen och gamla gymnastiken, i kommunens ägo.

Kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott föreslår det senare.

– Det innebär att kommunen tar över lånen och att kommunen måste ta mellanskillnaden mellan skuld och värdering, säger biträdande kommundirektör Stefan Nilsson.

– Det kommer att påverka resultatet, säger Elisabet Edlund.

Sammantaget rör det sig om drygt nio miljoner kronor som läggs som en jämförelsestörande post och som kommer att belasta resultatet för 2017­.

Mellanskillnaden utgör fyra miljoner kronor. Resterande fem miljoner kronor motsvarar det ursprungliga värdet av kommunens aktiepost.

Kommunalrådet Bo Hasselblad (M) anmälde jäv i utskottet. Han är vice ordförande i arenabolaget och vill skilja på sina roller. Han förklarar obeståndet i arenabolaget med att det inte gjorts tillräckliga avskrivningar tidigare.

– Bolaget har behållit den ursprungliga värderingen, men det har varit luft i boksluten, säger han och påpekar att han ställt och fått svar på frågan om det varit tillåtet.

– Det finns inga frågetecken kring det, uppger han och hävdar att det inte förekommit några oegentligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!