Miljonbesparing inom omsorgen

Flera miljoner kronor ska sparas inom vård och omsorg i kommunen. Planen: att ta bort elva platser i särskilt boende och lägga ut verksamheten inom personlig assistans på en privat aktör. Eva Sagmar, förhandlingsansvarig Kommunal Öst sektion Syd, är kritisk.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

ÅTVIDABERG2015-08-14 15:00

I onsdags hade vård- och omsorgsutskottet sammanträde. Då tog utskottet två förslag till beslut till kommunstyrelsen.

– Vi föreslår att göra besparingar inom vård- och omsorg. Ett förslag är att genomföra upphandling för hela verksamheten personlig assistans. Vi vill lägga ut den på privat aktör. Cirka elva brukare och 30 anställda berörs, säger Thomas Lidberg, (S), ordförande i vård- och omsorgsutskottet.

Tanken är att kommunen på så sätt ska spara en miljon kronor. Utskottet har i dagsläget ett prognostiserat underskott på 2,2 miljoner kronor.

– Vi kan inte spara hem pengarna på egen hand, säger Thomas Lidberg.

Elva brukare och cirka 30 personal kommer att beröras av förändringen, om den träder i kraft.

– Personalen kommer att omfattas av en verksamhetsövergång. Det innebär att de blir erbjudna att följa med över till en extern utförare. Eftersom hela verksamhetsområdet personlig assistans kommer att försvinna med kommunen som arbetsgivare upphör verksamheten. Det innebär att personal som inte väljer att gå över till ny utförare blir uppsagda, säger Thomas Lidberg.

Linda Ljungqvist, socialchef, vård- och omsorgsförvaltningen, berättar att förändringen inte kommer att innebära någon förändring för brukarna, annat än att en annan entreprenör utför arbetet.

Eva Sagmar är ordförande i Kommunal i Åtvidaberg, har lämnat synpunkter på förslaget till kommunen. Hon är kritisk.

– Man tjänar pengar på personliga assistenters arbetsvillkor. När de jobbar inom kommunen är halva tiden jourtid och räknas in i procentsatsen. När man är inom de privata avtalet får man endast journersättning. Man får utökad arbetstid för samma lön, säger hon.

Det andra förslaget är att utskottet vill lägga ner elva platser i särskilt boende. Anledningen är att vård- och omsorgsförvaltningen vill spara 2,5 miljoner kronor.

Vad innebär det för våra äldre om man stänger elva platser?

–Tanken är att reducera särskilt boende och öka trygghetsbostäder. I Åtvidaberg har det öppnat elva platser med trygghetsbostäder. Vissa som kommer till särskilt boende kommer dit på grund av att de är otrygga och ensamma. Trygghetsbostäder innebär att du bor i egen lägenhet, med möjlighet att äta tillsammans och med gemensamma lokaler och aktiviteter, säger Linda Ljungqvist. Hon fortsätter:

– Det kommer att finnas en risk för att behovet av särskilt boende-platser är större än utbudet. Då blir konsekvensen att man kan få vänta längre än i dag på att få en plats på särskilt boende.

Eva Sagmar tror också att risken för att väntetiderna blir längre.

– Vi ser också att det kommer att bli högre arbetsbelastning på det nystartade hemtagningsteamet och inte minst på hemtjänsten.

Sex personal berörs av den eventuella nedläggningen.

– Personalen kommer att, innan man hittar en permanent lösning, finnas i vår bemanningsenhet, säger Thomas Lidberg.

Linda Ljungqvist berättar att kommunen har vakanta tjänster inom äldreomsorgen som personalen kommer att erbjudas.

– Man blir inte uppsagd.

Tycker personalen att det här är okej?

– Vi har informerat personal. Det har varit förhållandevis ganska lugnt. Men vi ska ha samtal med dem, ha en diskussion kring var man kan tänka sig att jobba, säger Linda Ljungqvist.

Varför har ni ett sådant underskott på pengar?

– För att vi har ökade kostnader, främst för placeringar av barn och unga, men även vuxna, säger Linda Ljungqvist.

– Oftast handlar det om barn som far illa på ett eller annat sätt, som inte kan bo hemma hos sina föräldrar. Då måste vi göra externa placeringar, säger Thomas Lidberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om