Mikaelas mat ska lyfta Villa Baro till nya höjder

Stor frihet att använda fantasin i sin matlagning. Inte styrd till fasta menyer. Sedan april 2023 köks- och restaurangchef på Villa Baro i Åtvidaberg. "Jag känner att jag verkligen hamnat rätt", säger Mikaela Andersson.

Årets Hagdahlskock, Mikaela Andersson, är köks- och restaurangchef vid Villa Baro i Åtvidaberg.

Årets Hagdahlskock, Mikaela Andersson, är köks- och restaurangchef vid Villa Baro i Åtvidaberg.

Foto: Pelle Johansson

Åtvidaberg2024-01-24 17:18

Mikaela Andersson trivs fantastiskt bra på Villa Baro, berättar hon.

Både med platsen och arbetsuppgifterna.

– Vilka underbara omgivningar. Bysjön och den övriga naturen inpå knutarna. Det kan inte bli bättre, säger hon och låter ögonen scanna av landskapet som breder ut sig utanför den utbyggda och nyrenoverade hotell- och konferensanläggningen där vd:n Ebba Adelswärd styr verksamheten tillsammans med sin personal.

Mikaela Andersson har tilldelats priset som Årets Hagdahlskock, en utmärkelse hon är stolt över.

– Ett kvitto på att det jag gör uppskattas. Såklart att jag är glad över att bli uppmärksammad på det sättet.

undefined
Årets Hagdahlskock, Mikaela Andersson, är köks- och restaurangchef vid Villa Baro i Åtvidaberg.

Som köks- och restaurangchef på Villa Baro har hon huvudansvaret för allt det som är kopplat till det som tillagas och serveras till anläggningens gäster.

Det som naturen och skogen har att erbjuda i form av djur, bär och svamp, ligger henne varmt om hjärtat.

– Förmånen att få arbeta med råvaror som kommer från trakten är en stor ynnest. 

– Dovhjort är min favorit. Ett kött som är lite mildare till smaken och dessutom mer mört jämfört med exempelvis älg.

När hon fick erbjudandet att börja arbeta på Villa Baro tvekade hon inte.

– Jag föredrar den typen av anläggningar. Jag har tidigare jobbat med liknande uppgifter vid Rimforsa strand och Hook herrgård och det liknar ganska mycket hur Villa Baro drivs, säger hon och fortsätter:

– Man är inte styrd till fasta menyer som vid traditionella restauranger där luncherna och middagarna rullar på enligt ett fast mönster månad efter månad. 

– Nu får jag möjligheten att använda min fantasi utefter de råvaror som vi får in. Det kan ändras från dag till dag och det är otroligt utvecklande, både för mig och den övriga personalen.

undefined
"Han är min högra hand, fantastiskt duktig", säger Mikaela Andersson och berömmer kollegan Rasmus Eriksson.

Just den här dagen förbereds dagens lunch i köket och det är Rasmus Eriksson med titeln souschef som lägger sista handen på det som ska serveras.

– Han är min högra hand. Fantastiskt duktig. Utan honom skulle jag inte klara mig här. Han förstår mig till och med bättre än min man, säger Mikaela och skrattar.

Rasmus började sin tjänst vid Villa Baro bara några veckor efter att Mikaela hade anlänt till platsen.

– Om jag trivs? Jodå, väldigt bra, säger han och berättar att han pendlar fem, ibland sex dagar, mellan arbetsplatsen i Åtvidaberg och bostaden i Linköping.

– Inga problem alls. Inte när man gillar sitt jobb som jag gör. Just variationen i menyerna är något som jag uppskattar mycket.

undefined
Ebba Adelswärd och Mikaela Andersson vill sätta Villa Baro i Åtvidaberg som en året-runt-anläggning.

Ebba Adelswärd kan inte nog understryka betydelsen av att ha Mikaela Andersson som ansvarig för köket och restaurangen.

– Hon är en av våra nyckelpersoner. Absolut rätt kraft för att vara delaktig i att lyfta anläggningen till nya nivåer, säger hon.

Som vd betonar Ebba betydelsen av att ständigt vara nyfiken och hitta rätt vägar in i framtiden för att nå uppsatta mål.

– Vi öppnade efter renoveringen och utbyggnaden år 2020 med nytt namn och nytt koncept. Inte bästa tajmingen kanske med tanke på pandemin, säger hon och utvecklar:

– Vi befinner oss fortfarande i en uppbyggnadsfas där det handlar om att sätta Villa Baro på kartan som en året-runt-anläggning med inte enbart golf, utan också där vi erbjuder möjligheter till konferenser, jakt, vandringar, bröllop och andra typer av festliga arrangemang. 

Känslan är ändå att man kommit en bra bit på vägen, menar vd:n.

– Vi tar nya och häftiga steg hela tiden, säger hon.

undefined
I avkopplande miljö på Villa Baro, anläggningens vd Ebba Adelswärd och köks- och restaurangchef Mikaela Andersson.
Hagdahlsmiddag 2024

6 februari väntar prisutdelning och middag på Linköpings slott där Årets Hagdahlskock, Mikaela Andersson, ansvarar för menyn.

Bröd

Serveras med kålbuljong och nykärnat smör smaksatt med filmjölk.

Gräsand

Från Bondens skafferi, med kompott på Clara frijspäron, svampskum, rimmade rostade hasselnötter

Hare

Från lyckade jaktdagar, kåldolme på hare och Karl-Johansvanm, gräddad harbuljong och rosastekt sadel. Puré på rotselleri och äpple, samt en sallad på vinteräpplen

Blåbär och hjortron

Plockade i Hälsinglands skogar. Blåbärskaka, hjortron och mousse på Philadelphia och crèmefraiche.

Mikaelas kommentar om menyn:

"Valet av råvaror och meny är personligt kopplade, då de är baserade på naturnära råvaror. Där jag själv jagat och plockat diverse råvaror både i skogen och i min trädgård".

Karta: Villa Baro AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!