Mer hållbart på tallrikarna

Uppdraget att skapa en helt ny kostenhet lockade. Nu har kommunens nya kostchef Jenny Pettersson också fått en färsk måltidspolicy att arbeta efter.

Kommunens nya kostchef Jenny Pettersson kommer direkt från en tjänst som kostchef i Upplands Bro. Nu  leder hon kommunens arbete att ta tillbaka kosten i egen regi.

Kommunens nya kostchef Jenny Pettersson kommer direkt från en tjänst som kostchef i Upplands Bro. Nu leder hon kommunens arbete att ta tillbaka kosten i egen regi.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-12-02 09:00

– Det är sällan som det kommer ut tjänster som denna, där man har möjlighet att vara med från första dag i samband med ett övertagande. Det var det som lockade, säger Jenny Pettersson som jobbat i kommunen en dryg månad.

Hennes tjänst är helt ny och skapad efter att kommunen från och med juli nästa år ta tillbaka måltidsservicen i egen regi.

Kostfrågan i kommunen har varit ett riktigt långkok, kryddat med ibland heta ingredienser. Inför valet 2014 var samtliga partier överens om nya tag; mera närodlat och mera svenskt.

Men direkt efter valet tecknade S+M-majoriteten nytt avtal med entreprenören Sodexo, utan att ställa nya krav på exempelvis matens ursprung.

– Det har varit en lång process. Vi har gjort en kunskapsresa och tagit den i flera steg, försvarar sig kommunalrådet Elisabet Edlund (S).

Under processen klarnade bilden av hur majoriteten ville hantera kostfrågan. Man valde att inte upphandla måltidsservice igen och att ta fram en måltidspolicy.

Igår serverades förslaget till ny policy kommunstyrelsen. Dokumentet kommer att följas upp av mera omfattande riktlinjer för skola, barnomsorg och äldreomsorg.

De frågor som varit heta under kostdebatten har framförallt rört råvarornas ursprung och hur de producerats. I sammanhanget har nämnts att elever och äldre serverats kyckling från Thailand och kött från exempelvis Danmark och Tyskland.

Blir det mera svenskt och närodlat när kommunen tar över kosten?

– Vi har valt att använda begreppet hållbart. Det kan exempelvis vara mer hållbart att köpa grönsaker från Östergötland än att köpa ekologiska från Spanien, säger kommunalrådet Mira Wedenberg (M).

Av den del som berör hållbarhet framgår kött som upphandlas ska ha producerats i enlighet med svensk djurskyddslagstiftning.

– Det är inte lika med att det ska vara svenskt kött, inflikar Mira Wedenberg och förklarar att kommunen vid upphandling inte kan ställa krav om svenskt kött.

Andelen lokalt och närproducerade livsmedel ska öka och att det finns en strävan att öka serveringen av grönsaker och vegetariska rätter. Matsvinnet ska minska och kostverksamheten i alla led ska hushålla med energi och resurser.

Jenny Pettersson påtalar att hennes arbete är långsiktigt och lyfter flera delar i policyn, framförallt fokus på sina medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om