Klockan är 10.45. De första matgästerna kommer till matsalen på Alléskolan. På menyn står tacos med kycklingfärs eller heta rotsaksnudlar. Till båda rätterna finns ett riktigt salladsbord.
De första barnen i kön föredrar tacos. Tallrikarna fylls. Några barn tar om. En pojke tackar artigt för den goda maten.
I tillagningsköket har kökschef Morgan Ekström redan förberett torsdagens lunch till kommunens skolor och förskolor.
– Det blir sötpotatispannkaka. Vi har provlagat och det blev bra, säger han.
I veckan är det fokus på klimatsmart mat med tonvikt på rotsaker. Något som faller kommunens kostchef Jenny Pettersson i smaken.
– I grunden har vi kommunens hållbarhetsprogram och måltidspolicy. Det är politiska ramverk som vi ska hitta vägar till för att uppfylla, säger hon över en lunch i matsalen på Alléskolan.
Det har gått ett par månader sedan kommunen tog tillbaka måltidsservicen i egen regi, efter flera år med en entreprenör.
– För mig är det viktigt att jobba med våra måltider och att se en helhet. Det gäller att tänka långsiktigt och att vara modiga, att våga göra något som vi inte gjorde igår.
Ett exempel: Ett politiskt mål har varit att kommunens kök ska köpa in kött som är svenskt.
För att klara av det ekonomiskt, då svenskt kött är dyrare än utländskt, utgår Jenny Pettersson från begreppet balans och lägger in flera tolkningar av ordet. En rör balans på tallriken:
– Jag tänker på tallriksmodellen. Mer av grönsaker och rotsaker på tallriken gör att vi kan köpa in svenskt kött.
Konkret märks det på hennes egen tallrik på bordet. Kycklingfärsen på tacobrödet är uppblandad med rotsaker. I måltiden ingår också mycket grönt.
– Det gäller också att få upp smakerna. Om man låter grönsaker och rotsaker koka med köttet får man mera balanserade smaker.
Här har tillagningsköket en del utmaningar. Morgan Ekström är erfaren.
– Rotsaker är inte alltid så populärt bland barnen, säger han och avslöjar att det går att dölja genom att koka ner dem i exempelvis grytor.
– Men denna vecka kör vi med mera synliga bitar.
Han är motiverad och talar om behovet av mer vegetabilier i kosten för miljöns skull.
Jenny Pettersson talar åter om mod, om att få barn och unga att våga smaka. Ett sätt är att uppmärksamma dem på olika rotsaker och grönsaker efter en säsongsguide, och att göra inköp veckovis med vegetabilier som är producerade i länet.
– Nästa vecka har vi spetskål som veckans grönsak. Då skyltar vi med den, vad den är bra för och varifrån den kommer. Vi skickar också korgar med spetskål till förskolorna som personalen kan använda pedagogiskt.
Råvarorna är en del av att skapa hållbara måltider.
– Vi kommer fokusera på olika teman utifrån hållbarhet. Nästa gång kan det vara transporter, biologisk mångfald eller hur mycket vatten det går åt i tillagningen.
Maten på tallriken är uppäten och lunchen över Jenny Pettersson frågar om ett betyg. Från Corren blir det fem av fem möjliga slevar för tacon. Väl komponerat och smakrikt.