– Det blev fel, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S) som under förra veckans kommunstyrelse tvingades dra tillbaka fyra medborgarförslag.
Kommunstyrelsen skulle ha tagit beslut om att besvara förslagen. Men Jan Svensson (SD) begärde återremiss.
– Enligt arbetsordningen har de som lägger medborgarförslag rätt att yttra sig, säger Svensson.
Ingen av de fyra förslagsställarna hade kallats till kommunstyrelsen. De har inte fått inbjudan att närvara.
Sedan förra året råder en ny arbetsordning. Bland annat har hanteringen av medborgarförslagen ändrats.
Enligt den nya ordningen kan fullmäktiges presidium avgöra var och av vilken instans förslagen ska beredas och besvaras.
Det innebär att förslagen kan beredas, och beslutas i exempelvis utskott eller kommunstyrelsen, men också att de som tidigare besvaras i fullmäktige.
Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) ger en hint om skillnaden – vilken typ av förslag som kommer att besvaras i fullmäktige respektive kommunstyrelsen eller annan instans.
– Det är de större medborgarförslagen som kommer gå upp i fullmäktige igen, men förslag som man kan besvara med en gång kan avgöras i kommunstyrelsen.
I fullmäktige har förslagsställare kunnat närvara och få yttra sig kring sina förslag. I den nya arbetsordningen framgår att möjligheten att yttra sig även gäller även om exempelvis kommunstyrelsen fått i uppdrag att slutligt besvara förslaget.
Kommunledningsförvaltningen hade missat detta.
– Det har helt enkelt glömts bort, säger Mattias Geving, stabschef på kommunledningsförvaltningen.
Thomas Lidberg konstaterar att kommunstyrelsen inte följt de nya rutinerna.
– Det var första gången som förslagen skulle avgöras i kommunstyrelsen. Vi lyfter ur förslagen och kommer ta upp dem i kommunstyrelsen igen. Men det kommer inte att ändra vår inställning till förslagen.
De som lämnat in de fyra medborgarförslagen kommer att få en inbjudan till nästa kommunstyrelse. Eftersom kommunstyrelsens sammanträden sker digitalt på grund av pandemin kan de som bjuds in inte närvara fysiskt.
– De ska iallafall kunna närvara digitalt och få framföra sin åsikt, säger Joakim Magnusson.
Thomas Lidberg flikar in att närvaron enbart gäller när ärendet ska avgöras. Han påpekar också att närvaron är frivillig. Den som får inbjudan måste inte närvara.