Matilda: "Räkningarna ska betalas idag"

Misstag och långa handläggningstider hos Försäkringskassan försvårar Matildas rehabilitering: ”Jag har inte kunnat fokusera på min träning och att bli bra”.

Matilda Krantz har ordning och reda på sina räkningar, men utan ersättning från försäkringskassan samlas de på hög.

Matilda Krantz har ordning och reda på sina räkningar, men utan ersättning från försäkringskassan samlas de på hög.

Foto: Bänkt Olsson

Åtvidaberg2018-08-03 08:00

Sedan Matilda Krantz var liten har hon haft problem med sin höftled på grund av en sjukdom som heter Morbus Perthes. Hon opererades två gånger som barn och flera gånger i tonåren. I november 2017 gjordes ytterligare en operation som ledde till en infektion.

– Det tog över tre veckor innan sjukvården lyssnade på mig och hittade infektionen. Då hade den spridit sig till i princip hela låret.

Det resulterade i att Matilda fick tillbringa 17 dygn på sjukhus för att behandlas med antibiotika intravenöst. Operationen blev inte bra, men först i mitten av maj får Matilda träffa sin läkare. En metallplatta i höften höll på att haverera och läkaren bokar in en akut operation – den fjärde på åtta månader.

Vid de tidigare operationerna har Matilda bott hemma hos sina föräldrar. Nu är hon 23 år, pluggar till sjuksköterska och bor i en egen lägenhet i Åtvidaberg. Fram till juni har hon tagit studielån, och under sommaren skulle hon ha jobbat som personlig assistent, ett sommarjobb hon haft de senaste tre åren. Matilda får ett läkarintyg på att hon är sjukskriven till 100 procent och skickar in sitt livs första ansökan om sjukpenning till Försäkringskassan. Det gjorde hon i mitten på maj. I början på augusti har de fortfarande inte fattat något beslut om Matilda har rätt till ersättning.

– Det första sjukpenninggrundade beslutet fattades på ett felaktigt beslutsunderlag och därför blev vi tvungna att på nytt utreda ärendet med arbetsgivaren. Det gjorde vi nu i mitten på juli, säger Cecilia Udin, som är nationell försäkringssamordnare vid avdelningen för sjukförsäkring.

Försäkringskassan har som målsättning att hantera sjukpenningärenden inom en månad.

– Jag fick läkarintyget redan i maj och lämnade in ansökan om sjukpenning den 17:e. Jag pratade med kundtjänst som sade att de har en månad på sig, men att det i vissa fall kunde ta någon vecka till, säger Matilda.

Först den 31 juli ringer en handläggare på försäkringskassan upp och meddelar att de nu måste kontrollera med arbetsgivaren om Matilda verkligen hade sommarjobbet inbokat.

Matilda tycker att det verkar som ett slöseri med resurser att först lägga två månader på att utreda alla andra aspekter av hennes sjukskrivning, då allt står och faller med om hon verkligen har erbjudande om jobb.

Borde inte den första kontrollen vara om Matilda verkligen har ett jobb?

– Vi borde absolut ha kollat med arbetsgivaren så fort som möjligt när vi såg att vi behövde göra det. Hade vi gjort det redan i maj så hade vi inte fattat det felaktiga beslutet, säger Cecilia Udin.

Medan Försäkringskassans papperskvarnar långsamt maler på samlas Matildas räkningar på hög.

– Igår skulle hyran från förra månaden gått vidare till kronofogden, men min pappa var snäll och hjälpte mig med den. Men nu ska hyran för augusti betalas idag, alla räkningar ska betalas idag, och den här månaden kan jag inte betala någon, förklarar Matilda.

En annan konsekvens av misstagen och de långa handläggningstiderna är att Matildas rehabilitering blir lidande.

– Jag känner att jag inte har kunnat fokusera på min träning och att bli bra när jag måste jaga Försäkringskassan. Nu måste jag dessutom ringa till alla de företag jag har räkningar hos och berätta att jag blir sen så att de inte skickar räkningarna vidare till inkasso, suckar Matilda uppgivet.

Försäkringskassans utredning är klar, med ett undantag.

– Nu behöver vi bara få en bekräftelse från Matildas arbetsgivare, det är det enda som är kvar, säger Cecilia Udin.

Morbus Perthes

Perthes sjukdom ses hos barn i åldern tre till tolv år, är vanligast mellan fem och sju år och fyra gånger vanligare hos pojkar än hos flickor. Ungefär ett barn på 1 000 drabbas av sjukdomen.

Perthes sjukdom medför smärtor och stelhet i höftleden vilket i sin tur leder till att barnet haltar. Sjukdomen uppkommer i lårbenshuvudet. Vävnaden har inte fått den näring den behöver på grund av lokalt nedsatt blodtillförsel, benvävnaden börjar därför dö (osteonekros).

Källa:medibas.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!