Massprotest: Så många säger upp sig

23 av 24 deltidsbrandmän i Åtvidaberg säger upp sig i en kraftig protest mot RTÖG.

LINKÖPING 140305 Räddningstjänsten övar kemdykarinsats vid fingerat ammoniakutsläpp på Scan.  Foto: Åke Karlsson, Corren.

LINKÖPING 140305 Räddningstjänsten övar kemdykarinsats vid fingerat ammoniakutsläpp på Scan. Foto: Åke Karlsson, Corren.

Foto:

ÅTVIDABERG2017-01-31 07:30

Det har jäst i leden länge. Brandmännen i Åtvidaberg slog redan i december larm till politiker i Åtvidaberg om sin oro för ”räddningstjänstens förmåga i framtiden.”

Nyligen förnyade de sin kritik mot RTÖG, mot bristande ledarskap och mot förbundsdirektören Håkan Dahm.

Trots möten med kommunalråden och beslut i RTÖG:s direktion om en snabbutredning om ledarskap på de större deltidsstationerna väljer 23 av 24 brandmän att imorgon lämna in sina uppsägningar.

– Vi har haft två år av otydlighet och luddighet. Nu sätter vi en tidsram om tre månader, säger gruppens talesperson Joakim Johansson.

Beslutet om uppsägningar togs gemensamt vid ett möte som samlade 21 av de 24 brandmännen (två var bortresta och en sjuk).

Det nya centrala avtalet som fått massiv kritik från deltidsbrandmän och som lett till uppsägningar i hela landet, väger inte tyngst.

Istället handlar det om RTÖG, om ledningsfunktion och ledarskap, personalpolitik och om frustration över att den politiska direktionen inte tagit problemen i förbundet på allvar.

– Vi förstår inte hur man kan tillskriva ledningen förtroende trots den massiva kritiken från alla möjliga håll under så många år, och dessutom fortsätta ösa skattepengar på utredningar efter utredningar, skriver brandmännen.

På grund av den infekterade situationen i RTÖG vill brandmännen övervägande besvara tidningens frågor via mejl.

Ni har tidigare lyft kritik mot förbundsdirektör Håkan Dahm. Kan ni utveckla vad det handlar om?

– Utköpet av ett av våra yttre befäl för cirka ett år sedan var ohyggligt klantigt skött. Vi upplever att det finns en osäkerhet när det kommer till vilka mandat olika chefsnivåer har. Mycket maler väldigt långsamt. Vår uppfattning är att den ledarkultur som Håkan Dahm representerar är skadlig för en räddningstjänst som behöver medarbetare som trivs och utvecklas.

Hur definitiva är era uppsägningar?

– Vill man inte gå oss tillmötes på ledarskapskravet är det slutjobbat för oss.

Kan ni tänka sig att återgå i tjänst?

– Vi hoppas att RTÖG vill hitta en lösning. Vi vill egentligen inte sluta.

Vad skulle i så fall få er att göra det? Eller är det här slutet, har ni gjort upp med RTÖG en gång för alla?

– Erbjuder RTÖG en lösning som vi finner är hundra procent tillfredställande så går vi tillbaka.

RTÖG ska snabbutreda frågan om lokalt ledarskap. Ser ni inga utsikter till förbättring?

– Vi har haft ett stort tålamod. Vi har pratat med våra chefer under två år. Några saker har fallit på plats, men vi upplever att det finns ett svalare intresse för deltidsstationer än för heltidsstationerna. Man säger att vi är viktiga, men visar det inte.

Vad tror ni om utsikterna för RTÖG att rekrytera ersättare?

– Om 23 tjänster ska fyllas krävs minst fyra med befälsutbildning, och minst åtta med C-körkort. Man kommer inte att lyckas om man inte gör avsteg från lagen vad gäller kompetens.

Vad exakt är det som RTÖG har misslyckats med, enligt er?

– Det främsta är att man inte hade en genomtänkt plan över hur de stora deltidsstationerna skulle ledas. Personalpolitiken är ett annat stort misslyckande, stora delar av personalen mår dåligt.

Kommunalrådet Mira Wedenberg (M) har vädjat till er att avvakta med uppsägningar. Hur har ni resonerat kring det?

– Vi har uppskattat att hon engagerat sig i vår situation, men vi löper linan ut för att vara tydliga med att vi menar allvar.

Tidningen har sökt Håkan Dahm. Enligt RTÖG:s kommunikationsstrateg Sylvia Rydström har han semester och går inte att nå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!